Arbeiderspartij wil besparen zonder te raken aan sociale uitgaven

Als gevolg van een grove onderschatting van de overheidsuitgaven moet de Braziliaanse regering 14 miljard real (3,64 miljard euro) besparen. Tijdens de ministerraad van gisteren (maandag) drukte president Luiz Inácio Lula da Silva zijn criticasters op het hart dat er niet gesnoeid zal worden in de sociale programma’s. De regering maakte zelfs een aantal nieuwe initiatieven bekend waarmee de achterstelling van zwarten, indianen, landlozen en boeren moet worden weggewerkt.


Bijna 9 miljard real (2,3 miljard euro): zoveel zaten het parlement en de regering ernaast toen ze in december de begroting goedkeurden. De onderschatting van de uitgaven zette een pad in de korf van de huidige regering, die op 1 januari aantrad. De regering-Lula heeft het Internationaal Muntfonds immers beloofd om de overheidsschuld, in december op 56 procent van het bnp, niet te laten stijgen. Die matiging is nodig om de negatieve gevolgen van de financiële crisis van 2002 te neutraliseren.

Om de fout weg te werken moet de regering aan het eind van het begrotingsjaar een overschot hebben van 4,25 procent van het bbp, zo maakte Begrotingsminister Guido Mantega bekend. Dat is een half procentpunt meer dan het begrotingsoverschot dat de regering van Fernando Henrique Cardoso (1995-2002) vooropstelde. Om een lening van 30 miljard dollar los te krijgen bij het IMF, sloot Cardoso in september een akkoord met het IMF waarvan sprake is van een overschot van 3,75 procent.

Het nieuws dat Lula de broeksriem nog strakker moet aanhalen dan Cardoso zorgde voor heel wat opschudding in de Partido dos Trabalhadores (PT) van da Silva. De linkervleugel van de Arbeiderspartij telt immers veel tegenstanders van het neoliberale economische beleid van Cardoso. PT-parlementslid Joao Batista Araujo verklaarde deze week dat de bijkomende besparingen, die strenger zijn dan wat het IMF oplegt, de economische groei in gevaar brengen. Hij vreest dat de besparingen pijnlijk zullen zijn voor de bevolking.

De Braziliaanse regering moet inderdaad ergens 3,64 miljard euro vinden om het overschot te halen. Gisteren verzekerde Lula dat de besparingen niet ten koste zullen gaan van de sociale programma’s zoals het Nulhongerprogramma (een programma tegen armoede waarvan dit jaar nog een miljoen gezinnen moeten profiteren), Eerst Werk (een tewerkstellingsprogramma voor jongeren) en de legalisering van de ‘wildbouw’ in de kansarme ‘favelas’ van de Braziliaanse metropolen. De sociale sector heeft absolute prioriteit, verklaarde de president. Lula heeft zijn ministers de opdracht gegeven op zoek te gaan naar niet-essentiële uitgaven en om de efficiëntie van de administratie te verbeteren.

Op de ministerraad van gisteren pakte Lula zelfs uit met meer sociaal innovatieve programma’s. Op 21 maart (internationale antiracismedag) wil Brasilia een ministerie voor Raciale Gelijkheid openen, dat initiatieven zal promoten om de positie van de zwarten en indianen in Brazilië te verbeteren. Er werden ook maatregelen bekend gemaakt om coöperaties en banken voor microkredieten te stimuleren. Er komen ook een minimumprijs voor melk (een maatregel die de noodlijdende boeren uit de wind moet zetten), voordelige leningen voor boerenfamilies en subsidies voor maïs en gierst. De inheemse Brazilianen krijgen meer land - zes bestaande reservaten worden uitgebreid en de regering wijst 203.000 hectare braakliggend land toe aan 5.500 landloze gezinnen. Verder besliste de regering om 4.200 PC’s te installeren in postkantoren over het hele land. Elke Braziliaan krijgt tien minuten online gratis om de digitale uitsluiting tegen te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.