Argentijnse milieuorganisatie ongerust over gletsjerinventaris

In Argentinië eisen milieuorganisaties meer informatie over het afsmelten van de gletsjers. Een wet uit 2010 verplicht de opmaak van een gletsjerinventaris om vergunningen voor ontwikkelingsprojecten af te kunnen leveren, maar die komt er maar niet, zeggen de organisaties.

De wet op de bescherming van gletsjers, die in 2010 van kracht werd, voorziet in de opmaak van een inventaris van gletsjers en periglaciale gebieden. Op basis van die inventaris moet de overheid bepalen welke projecten al dan niet goedkeuring kunnen krijgen, bijvoorbeeld in de mijnbouw.

De inventaris moet worden opgemaakt door het Argentijnse Instituut voor Sneeuw-, Gletsjer- en Milieuonderzoek. Dat moet beginnen met “prioritaire zones”, zones waar al projecten aan de gang of in voorbereiding zijn.

Geen toegang

Voor de volledige inventaris kan vijf jaar nodig zijn, maar men moet op zijn minst al bezig zijn, zegt Pía Marchegiani van de Fundación Ambiente y Recursos Naturales (Stichting Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen), een van de organisaties die nu informatie heeft opgevraagd bij het ministerie voor Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling en bij het instituut zelf.

“We hebben geen bewijzen of zekerheden, maar volgens sommige versies zou men niet bezig zijn met de prioritaire gebieden”, zegt Marchegiani. “We kregen zelfs geen toegang tot wat tot dusver al gedaan is in de studie.”

Drie jaar geleden had de goedkeuring van de gletsjerwet zelf ook al heel wat voeten in de aarde. Het grootste verzet kwam toen van parlementsleden uit provincies met een sterke mijnbouwindustrie.

Net als in andere landen verliezen de gletsjers in Argentinië hun ijs, volgens studies 10 tot 15 procent in de periode van 1984 tot 2004. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.