Argentijnse voetbalfans dreigen met geweld in Zuid-Afrika

Argentinië zit verveeld met de aanwezigheid van honderden harde voetbalfans op het WK in Zuid-Afrika. Ze dreigen keet te schoppen als ze geen toegangskaartjes krijgen voor het wereldkampioenschap.
Meer dan driehonderd zogeheten Barrabrava’s, die in Argentinië niet als lieverdjes bekend staan, zijn al naar Zuid-Afrika afgereisd. Twaalf zijn meteen opgepakt voor misdrijven in eigen land. Een van hen was veroordeeld voor moordpoging; hij was in voorlopige vrijheid gesteld maar had zonder moeite het land kunnen verlaten.

Veel van deze Barrabrava’s beschikken niet over toegangskaartjes voor de WK-stadions. De wedstrijden van Argentinië zijn uitverkocht. Als de Barrabrava’s niet binnen geraken, dreigen ze keet te schoppen.

Juan Carlos Crespi, ondervoorzitter van de Argentijnse topclub Boca Juniors en een van de leiders van de Argentijnse WK-delegatie, verklaarde dinsdag aan de krant Clarín dat men de Barrabrava’s kaartjes zou moeten geven om “ernstige problemen” te vermijden. “We moeten eerlijk zijn: in de clubs geven we allemaal kaartjes aan de Barra’s en de politie weet het. Het probleem is dat er hier geen kaartjes zijn, ze geraken er niet aan, alles is uitverkocht. Dit is een Wereldkampioenschap.”

Pact



Socioloog en journalist Sergio Danishewsky zegt dat het fenomeen “zeer complex” is. “Eerst worden ze groot als een soort voorhoede: ze sluiten een pact met de (club)leiding om trainers en spelers te steunen of buiten te gooien en om mee te werken aan verkiezingsprocessen. In ruil daarvoor beheren ze plaatsen met economische macht, zoals de verkoop van toegangskaarten en het parkeren dicht bij stadions.”

“Vervolgens komen daar politieke banden bij, hun macht, hun invloed groeit, ze krijgen een belangrijker rol als drukkingfactor en het wordt steeds moeilijker hen te ontmantelen.” De leiders verdienen goed en beschikken over dure advocaten.

Volgens socioloog Diego Murzi van de Universiteit van Buenos Aires zijn deze fanatieke supporters al sinds de jaren zestig actief, maar toen viel men ter verdediging van het eigen team rivaliserende supporters aan, “nu zijn het clans geworden die macht willen verwerven en zich door economische motieven laten leiden.” Naarmate het economische belang van het voetbal groeide, “eisten de Barra’s een steeds groter deel van de koek.”

Catastrofe



Waarnemers zijn vooral verrast dat er zoveel Barrabrava’s naar Zuid-Afrika zijn kunnen reizen. “Er was altijd een handvol Barrabrava’s op wereldkampioenschappen, via hun contacten bij de clubs, maar nu is er een echt contingent afgereisd.”

Murzi ziet banden met de overheid en wijst onder meer op de oprichting van de organisatie Hinchadas Unidas Argentinas (“Verenigde Argentijnse Supporters”) in november. Die beloofde vijfhonderd sympathisanten naar het WK in Zuid-Afrika te brengen en maakte in de stadions publiciteit voor ex-president Néstor Kirchner, echtgenoot van de huidige president Cristina Fernández, en een mogelijke kandidaat om haar op te volgen in 2011.

Minister Aníbal Fernández ontkent elke band met de Barra’s en noemt de oprichting van de Hinchadas Unidas Argentinas zelfs een “catastrofe.”

De organisatie bracht uiteindelijk 240 supporters naar Zuid-Afrika, waar ze logeren in een school. Marcelo Mallo, leider van de groep, geeft toe dat hij Aníbal Fernández kent maar ontkent dat hij geld of andere steun van de regering krijgt.

Maradona



Ngo’s die het geweld in het voetbal willen uitroeien, zeggen dat er sinds 1924 249 doden zijn gevallen in het Argentijnse voetbal. Ze beschuldigen politieke en sportieve leiders en de politie ervan dat ze de gewelddadige supporters beschermen. Volgens de ngo Salvemos al Fútbol (“Laten we het voetbal redden”) is Julio Grondona, voorzitter van de Argentijnse voetbalbond, een van de personen die de Barrabrava’s al decennia de hand boven het hoofd houdt.”

Grondona ontkent de beschuldiging. Volgens hem begon alles op het wereldkampioenschap in Mexico in 1986. Toenmalig speler Diego Maradona en trainer Carlos Bilardo, vandaag respectievelijk trainer en manager van de nationale selectie, zouden er voor hebben gezorgd dat zestig fanatieke supporters naar het WK konden. Sindsdien reizen er bij elk WK Barra’s mee, maar dit jaar zijn er zoveel dat er problemen zijn ontstaan.

Maradona ontkent elke band met de Barra’s. Bilardo gaf toe dat hij banden heeft met enkelen onder hen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.