Arme landen krijgen meer in de pap te brokken bij IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kondigt aan dat arme landen meer zeggingschap en vertegenwoordiging krijgen in de raad van bestuur. Tot nu toe werd verondersteld dat alleen groeilanden als China en Zuid-Korea aan invloed zouden winnen. Het hoofd van de internationale geldschieter zegt nu dat dit ook voor arme ontwikkelingslanden zal gelden.
IMF-directeur Rodrigo de Rato belooft concrete voorstellen om de vertegenwoordiging van arme landen uit te breiden nog voor de jaarlijkse gezamenlijke vergadering van het IMF en de Wereldbank. De twee multinationale geldschieters steken in september de koppen bij elkaar in Singapore.

“Lageinkomenslanden en duidelijk ondervertegenwoordigde markteconomieën hebben reden om bezorgd te zijn over hun stem en vertegenwoordiging in het Fonds”, zei de Rato eerder deze week aan het Centre for Global Development, een denktank in Washington. Hij zei dat hij bij de leden hoopt steun te vinden voor zijn voorstellen.

IMF nog relevant?

In de twee Bretton-Woodsinstellingen die na de tweede Wereldoorlog in het leven werden geroepen met het oog op de wederopbouw, hebben alle aangesloten landen zeggenschap naar ratio van het door hun ingebrachte geld. Daardoor hebben in de praktijk de G8-landen een meerderheid van stemmen. Maar tijdens de IMF-Wereldbankbijeenkomst in april keurden de rijke landen een plan van de Rato goed om onder meer de vertegenwoordiging van ontwikkelingslanden op te schroeven.

Het plan moet de relevantie van het IMF, ooit een van de belangrijkste architecten van de wereldeconomie, veiligstellen voor de toekomst. Vele landen lenen niet meer bij het Fonds, maar bouwen hun eigen reserves op of trekken naar de commerciële leenmarkt. Op de gewone markt kunnen ze immers lenen zonder de door velen gehate beleidsvoorwaarden en economische richtlijnen die het IMF ontlenende landen oplegt. Daardoor kwam het netto inkomen van het IMF voor 2005 meer dan 100 miljoen dollar lager uit dan voorspeld.

Schuldbewaker

De Rato ziet een nieuwe rol voor het IMF: het zou erover kunnen waken dat arme landen die schuldkwijtschelding krijgen van internationale donoren niet onmiddellijk terugglijden in de schulden. Volgens het IMF zijn er al tekenen dat nieuwe kandidaten voor leningen opduiken. Sommige zijn privé, andere landen, zoals China en India.

Het IMF en haar zusterorganisatie de Wereldbank zouden die landen het risico van een snelle schuldaangroei kunnen uitleggen, zegt de Rato, en hen helpen middellangetermijnstrategieën te ontwikkelen om die te vermijden. Volgens de Rato kan het Fonds ook alarm slaan tegenover kredietverschaffers wanneer schulden problematisch worden

De IMF-baas stelt voor dat donoren behoeftige landen meer geld ophoesten voor alternatieve leningen voor arme landen. Maar Jim Saxton, voorzitter het Joint Economic Committee in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil juist dat het IMF stopt gesubsidieerde leningen onder de marktprijs aan te bieden. Als oplossing voor het gebrek aan inkomsten voor het Fonds, wil hij dat het IMF gewoon de intrestvoet laat stijgen, en de voorwaarden afzwakt die het aan de leningen verbindt.

Fans

Anderen zien de Rato’s plannen beter zitten. Kemal Dervis, het hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP, zei dat hij de woorden van de directeur over beleid, zeggingsschap en groter gewicht voor arme landen in de IMF-van harte verwelkomt.

Liliana Rojas-Suarez, een analist van het Centre for Global Development, zei dat de voorstellen van de Rato in de ontwikkelingsgemeenschap stoten op een mengeling van enthousiame en voorzichtigheid. “Enthousiasme voor uw inspanningen… en voorzichtigheid omdat mensen zich blijven afvragen of de instelling zo snel kan wijzigingen als u zou willen”, zei ze aan de Rato. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.