Armoede Latijns-Amerika stijgt mogelijk met 15 procent

De wereldwijde financiële crisis maakt Latijns-Amerika mogelijk 15 procent armer in 2009. Volgens de Verenigde Naties moeten de overheden dringend actie ondernemen.
Analysten hebben berekend dat zo’n 2,4 miljoen Latijns-Amerikaanse werknemers  hun werk kunnen verliezen als de crisis zich effectief doorzet. Dat komt neer op een welvaartsdaling van 10 tot 15 procent. Vooral de kleinere landen in de regio zijn potentiële slachtoffers volgens Rebeca Grynspan van het VN Ontwikkelingsprogramma (UNDP). ‘Mijn grootste zorg is dat naast de grote landen vooral de middelmatige en kleinere economiën in gevaar zullen komen. Zij hebben niet de financiële slagkracht om zich tegen de financiële crisis te verzetten.’
Grynspan roept de nationale overheden op om de economie met staatsgeld bij te springen, zoniet riskeren zij hun financiële reserves die ze de vorige jaren hebben opgebouwd, te verliezen.

Gouden jaren


Sinds 2002 hebben de Zuid-Amerikaanse landen economisch gouden tijden beleefd. Een hoge vraag naar grondstoffen, hoge prijzen en de gemakkelijke beschikbaarheid van kredieten zorgden voor mooie inkomende geldstromen voor het continent. De voorbije vier jaar was de ecomische groei in heel Latijns-Amerika groter dan de vorige 40 jaar. Naast het wegwerken van de budgettaire tekorten, sloegen de overheden er zelfs in om reserves op te bouwen.

Groeivertraging


Maar aangezien hun voornaamste handelspartners (in eerste plaats de Verenigde Staten) zich nu in een recessie bevinden, krijgt het hele continent een forse groeivertraging over zich heen. De globale prijsdaling van grondstoffen, de lage stand van de dollar, een zwak consumentenvertrouwen en het moeilijk verkrijgen van kredieten zijn daarvoor de voornaamste oorzaken. Volgens economen zal de economische groei in Latijns-Amerika dalen naar 1.5 tot 2 procent.
Zelfs Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika en tiende grootste in de wereld, krijgt de effecten van de kredietcrisis nu te verduren. Grote autoconstructiebedrijven als Ford en Volkswagen die hun vestigingen in Brazilië hebben, zullen mogelijk tot massale ontslagen overgaan als de autoverkoop daalt.
Ook olie-exporterende landen als Ecuador en Venezuela lijden economisch onder de dramatische dalingen van de olieprijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.