Artsen Zonder Grenzen slaat alarm over opvang bootvluchtelingen

Artsen Zonder Grenzen (AZG) vraagt meer aandacht voor medische hulp bij de aankomst van bootvluchtelingen. ‘Dit is een noodkreet. Er is een menselijk drama aan de gang in de Middellandse Zee’, zegt juriste Liesbeth Schockaert van AZG België.
Sinds 2000 staan de medewerkers van AZG klaar om noodhulp te bieden aan bootvluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa en aan de kusten van Griekenland. Maar volgens de organisatie zijn er te weinig medische voorzieningen, wat leidt tot mensonwaardige omstandigheden.
Het voorbije jaar zijn op Lampedusa tussen de 12.000 en 15.000 bootvluchtelingen aangekomen. Tussen januari en juni 2008 waren er 146 “bootlandingen”. Dat is dubbel zoveel als in heel 2007. Een andere tendens is het stijgende aantal vrouwen en kinderen: in vergelijking met vorig jaar kwamen er 11 procent meer vrouwen en 4,6 procent meer kinderen aan op Lampedusa.

Meer trauma’s


‘In de receptie- en detentiecentra is er soms maar één toilet voor honderd mensen’, zegt Schockaert. ‘In die centra moet er toegang zijn tot medische en psychologische zorg voor iedereen.’

Volgens Schockaert is de toestand het voorbije jaar nog een stuk ernstiger geworden. ‘Ondanks het feit dat er steeds meer grenscontroles komen, blijven meer mensen proberen naar Europa te komen. Dat wil zeggen dat ze steeds grotere risico’s nemen en wij met steeds meer getraumatiseerde en gekwetste mensen geconfronteerd worden.’  


Europese top


De oproep van AZG om de opvangomstandigheden van de bootvluchtelingen te verbeteren, komt net voor de bijeenkomst van de Mediterrane Unie op de Europese top dit weekend. Daar wordt onder meer gepraat over versterkte grenscontroles.  
Schockaert: ‘In de Europese Unie wordt weer gepraat over samenwerking om de migratiestroom te stoppen, maar repressief optreden alleen is geen oplossing. De overheden moeten hun verantwoordelijkheden opnemen. Het is niet normaal dat AZG deze taak op zich neemt in Europa. Vaak gaan we met vluchtelingen mee naar lokale structuren om zeker te zijn dat ze worden geholpen.’ AZG vraagt Europese landen om vluchtelingen de toegang tot de asielprocedure te garanderen. ‘In Griekenland zijn er vaak geen vertalers en mensen zijn meestal niet op de hoogte van hun rechten’, aldus Schockaert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.