Aziatische Amerikanen willen Obama als president

Barack Obama krijgt momenteel bijna twee keer meer Aziatische Amerikanen achter zich dan John McCain. Dat blijkt uit een opiniepeiling die maandag werd gepubliceerd. Obama doet het duidelijk beter bij de migranten uit het Verre Oosten dan John Kerry vier jaar geleden.
De National Asian American Survey (NAAS), een gezamenlijk onderzoeksproject van vier Amerikaanse universiteiten, ondervroeg 4400 Aziatische Amerikanen die op 4 november van plan zijn te gaan stemmen. 41 procent daarvan zei op de Democratische presidentskandidaat Obama te zullen stemmen, 24 procent koos voor diens Republikeinse rivaal McCain. Ruim een derde van kiezers in de peiling was nog onbeslist.
In een aantal swing states, deelstaten waar de twee kandidaten aan elkaar gewaagd zijn en die daardoor een beslissende rol kunnen spelen, kreeg Obama zelfs 43 procent van de respondenten achter zich, tegenover 22 procent voor McCain.

Beter dan Kerry


Obama lijkt het beter te gaan doen bij de Aziatische kiezers dan John Kerry, de Democratische presidentskandidaat die het in 2004 tegen George W. Bush moest afleggen. Amper zes procent van de Aziatische Amerikanen die vier jaar geleden voor Kerry kozen, zeggen dat ze nu hun stem aan McCain zullen geven. Omgekeerd is 18 procent van de Aziatische kiezers die in 2004 Bush aan een tweede ambtstermijn hielpen, nu eerder geneigd om voor Obama te stemmen.
In de VS leven bijna 15 miljoen mensen met Aziatische wortels. Daarvan is 58 procent als kiezer geregistreerd. Bij de migranten die uit India, Pakistan en de rest van Zuid-Azië afkomstig zijn, kan Obama op 53 procent van de stemmen rekenen. Hij scoort nog beter bij de Japanse Amerikanen (60 procent). Binnen de talrijke groep van de Chinese migranten haalt Obama 41 procent, terwijl McCain maar op 12 procent uitkomt. Bij de migranten die afkomstig zijn uit de Filipijnen en Zuid-Korea is het verschil tussen de twee kandidaten kleiner, maar toch leidt Obama ook daar. Alleen in de Vietnamese gemeenschap, een traditioneel bastion van de Republikeinen, heeft McCain duidelijk meer aanhang dan Obama. Maar de Vietnamezen zijn maar goed voor 11 procent van alle Aziatische Amerikanen. De Chinezen en Indiërs vormen samen de helft van de dynamische bevolkingsgroep.

Swing states


Samen met de latino’s zijn de Aziatische Amerikanen de snelst groeiende minderheidsgroep in de VS. Tegen 2060 zal waarschijnlijk één op de tien VS-burgers van Aziatische afkomst zijn. Driekwart van de Aziatische Amerikanen leeft in staten als Hawaii, Californië, Oregon en Washington, waar Obama allicht makkelijk zal winnen. Maar ze leggen ook veel gewicht in de schaal in swing states als Florida, Virginia, Ohio en Pennsylvania. In dergelijke staten liggen winst en verlies vaak maar een paar duizend stemmen uiteen. Doordat er nog zoveel Aziatische kiezers onbeslist zijn, blijft de campagne in die staten spannend.
Aziatische Amerikanen zijn ondervertegenwoordigd in de Amerikaanse politiek. Minder dan een procent van de Amerikaanse parlementsleden zijn van Aziatische afkomst, terwijl ze nauwelijks beter scoren in de deelstaatparlementen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.