Aziatische natuur eindigt in Chinese kookpotten

Schildpaddenbloed en schubdierenvlees staan niet op het menu tijdens de Cites-conferentie die zaterdag in Thailand begint, maar ze vormen er wel een belangrijk gespreksonderwerp. Cites is een conventie die de handel in bedreigde diersoorten regelt. Actiegroepen vinden dat de deelnemers zich dringend moeten buigen over de almaar groeiende consumptie van zeldzame diersoorten in China.
Chinese koks en kwakzalvers zijn de grootste bedreiging geworden voor zeldzame diersoorten in Zuidoost-Azië. Vooral in Zuid-China worden specialiteiten opgedist waarvan natuurbeschermers nachtmerries krijgen, zoals tijgerpenissen, neushoornpoeder, de galblazen van beren en schildpaddenbloed. Exotische vleesgerechten en zeldzame wondermiddeltjes uit de apotheek van moeder natuur zijn ook in andere landen in trek, maar door de enorme vraag zorgt China voor de grootste problemen.

Volgens WildAid Thailand worden er in China elk jaar 12 miljoen landschildpadden verorberd. WildAid is een internationaal netwerk dat de smokkel van beschermde diersoorten probeert tegen te gaan. Fijnproevers in de steden Sjanghai en Shenzhen spelen per jaar meer dan 1600 ton slangenvlees binnen. Het vlees van het zeldzame Chinese schubdier, dat in Thailand en Laos met uitsterven bedreigd is, brengt in China ongeveer 80 euro per kilogram op.

De gedurfde menu’s en avontuurlijke geneesmiddelen in China worden een belangrijk thema op de veertiende Cites-conferentie. De landen die tot de Cites-overeenkomst zijn toegetreden, sleutelen geregeld aan hun gedetailleerde afspraken die moeten voorkomen dat de bestanden van de zwaarst bedreigde diersoorten nog verder slinken.

Aan China hebben de natuurbeschermers een zware dobber. Zeldzame of exotische en dus dure diersoorten op de tafel brengen, levert in China maatschappelijk aanzien op. Bovendien zweert de traditionele geneeskunde er bij tal van middeltjes met ingrediënten uit de dierenwereld. Veel gebruikt worden onder meer de blazen van beren, de vermalen hoorn van neushoorns en tijgerbotten. Volgens de overlevering verhogen dergelijke middeltjes de viriliteit en versterken ze de weerstand tegen allerlei ziekten. Schildpadden worden gegeten omdat hun vlees het leven zou verlengen.

De handel in zeldzame diersoorten is big business in China. In Zuid-China tellen kopers meer dan 800 euro neer voor een gouden waterschildpad uit Laos. Het bloed van dat dier zou kanker genezen. Er zijn nog andere landen in Zuidoost-Azië waar tijgers, beren en zeldzame schildpadden in de pot gaan, maar de massa van Chinese klanten en het geld ze kunnen uitgeven, drijven de problemen op de spits.

“De vraag naar zeldzame diersoorten is de voorbije jaren aanzienlijk gestegen,” zegt senator Kraisak Choonhavan, de voorzitter van WildAid Thailand. Zuid-China domineert volgens hem de handel in soorten die verwerkt worden in gerechten of geneesmiddelen. Grote Chinese omslagplaatsen voor bedreigde diersoorten zijn Shenzhen en Guangzhou. Volgens experts komt een groot deel van het aanbod er uit de Chinese natuur, maar worden er ook veel gelijkaardige soorten ingevoerd uit landen als Indonesië, Thailand en Vietnam.

Natuurbeschermers zijn er ten dele in geslaagd de stroom van bepaalde diersoorten naar China af te remmen, maar ze moeten vaak vaststellen dat jagers en handelaars vaak gewoon uitwijken naar verwante soorten die dan op hun beurt in de problemen komen.

WildAid zet daarom bewustmakingscampagnes op om de consumenten in de probleemlanden op andere ideeën te brengen. In China werken de filmsterren Jackie Chan en Zhang ZiYi mee aan die campagnes. Voor internationale actievoerders bieden ook de Olympische Spelen van 2008 kansen om de druk op China op te voeren. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.