Azië houdt eerste Tijgertop

In september wordt in het Russische Vladivostok de eerste Tijgertop gehouden. Natuurbeschermers willen dat de top aandacht besteedt aan tijgerfarms in China en andere Oost-Aziatische landen.
Naar schatting leven er zo’n 5000 gedomesticeerde tijgers op Chinese tijgerfarms. In totaal leven er in het wild nog maar zo’n 3200 tijgers in de bossen van dertien Aziatische landen.
“We zullen over de tijgerfarms moeten praten voordat de top in Vladivostok begint”, zegt Michael Baltzer, verantwoordelijk voor het tijgerinitiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF). “Het sluiten van tijgerfarms is een ingewikkelde zaak, want waar moet je met de tijgers heen?”
“De Chinese regering helpt mee door de tijgerfarms te controleren en de handel in tijgerdelen te verbieden”, zegt Baltzer. “Maar ze wil de farms niet sluiten. Daarom moeten we daar stap voor stap naartoe werken.”

Illegale handel


China verbood in 1993 de handel in de bedreigde tijgers. Ook dienden apotheken medicijnen waarin materiaal van tijgers verwerkt was, uit de schappen te verwijderen.
Tijdens de Tijgertop in september, die wordt voorgezeten door de Russische premier Vladimir Poetin en Wereldbankvoorzitter Robert Zoellick, moeten nieuwe fondsen worden aangetrokken om de bescherming van de wilde tijgers in de dertien landen te verbeteren.
Het lot van de tijgerfarms stond echter niet op de agenda tijdens de voorbereidende ministeriële bijeenkomst die vrijdag werd afgesloten in Hua Hin, een kustplaats ten zuiden van Bangkok. Tijdens de bijeenkomst spraken de dertien betrokken landen wel af zich in te zullen zetten om de tijgerpopulatie voor 2022 te verdubbelen. Deze dertien landen zijn Bangladesh, Bhutan, Birma (Myanmar), Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam.
De tijgerfarms, die werden opgezet om aan de vraag naar tijgermaterialen te voldoen, zijn te vinden in China, Laos, Thailand en Vietnam. Naast de bekende handel in tijgervellen, bestaat er ook handel in tijgerbotten (voor wijn en medicijnen in poedervorm). Sommige tijgerdelen worden daarnaast gebruikt om huidziekten te genezen en de tijgerpenis is gewild als afrodisiacum.
De illegale handel in tijgermateriaal is onderdeel van een snel groeiende handel in wilde dieren. Die handel zou op wapens en drugs na, de omvangrijkste illegale handelssector zijn. Interpol schat dat er jaarlijks tussen 10 en 20 miljard dollar in de sector omgaat.

Ivoor


De voorstanders van tijgerfarms stellen dat deze ondernemingen de illegale handel kunnen tegengaan, door een alternatief te bieden voor stroperij. Natuurbeschermers vinden dat echter een non-argument. “Als tijgerfarms tijgerdelen verkopen, ontwikkelt zich daarnaast vanzelf een zwarte markt voor delen van wilde tijgers”, zegt Nirmal Ghosh van de Corbett Foundation, een stichting die zich inzet voor wilde tijgers in Noord-India.
Daarnaast, zegt Ghosh, bestaat het risico dat materiaal van wilde tijgers binnendringt in een eventuele legale markt waar materiaal van gedomesticeerde tijgers wordt verhandeld. “Iets soortgelijks is ook gebeurd in de ivoorhandel. In Azië werd handel in ivoor verboden, met als gevolg dat Aziatische ivoor als (legaal) Afrikaanse ivoor werd verkocht.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.