Bachelet op kop na eerste ronde Chileense presidentsverkiezingen

Chili krijgt in januari waarschijnlijk voor het eerst een vrouwelijke president. De socialiste Michelle Bachelet, de kandidate van de centrumlinkse regeringscoalitie in Chili, heeft zondag (11 december) de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. In de tweede ronde moet ze het op 15 januari opnemen tegen de rechtse ondernemer en miljardair Sebastián Piñera.

Met 96 procent van de stemmen geteld leidt Bachelet met bijna 46 procent, voor Piñera met 25,5 procent en Lavín met ruim 23 pocent. Tomás Hirsch, de kandidaat van de linkse bewegingen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn, haalde 5 procent van de stemmen.

Het zijn de vierde presidentsverkiezingen in Chili sinds het einde van de dictatuur van Augusto Pinochet in 1990. De vorige stembusslagen werden allemaal gewonnen door de Concertación por la Democracia, een coalitie van socialisten, christen-democraten, radicale sociaal-democraten en de partij Por la Democracia. Dankzij de economische groei heeft de regering nog altijd de wind in de zeilen.

Bachelet wil geen verandering brengen in het succesrecept van de coalitie - een combinatie van economische liberalisering en sociale programma’s die ingaan op de grootste noden van de bevolking. Tijdens haar campagne kwam ze wel op voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en voor sociale maatregelen die gepensioneerden en mensen met kinderen voordeel moeten opleveren.

Bij veel Chilenen spelen de herinneringen aan de dictatuur nog altijd mee bij verkiezingen. Bachelets biografie geeft daar alle aanleiding toe. Bachelet’s vader, een generaal van de luchtmacht, stierf aan de gevolgen van folteringen tijdens het bewind van Pinochet. Zelf werd Bachelet ook gearresteerd en gefolterd; daarna leefde ze als politiek vluchteling in Europa.

Toch lijkt de tweede ronde spannend te worden. Politiek analist Patricio Navia wijst erop dat de twee grote rechtse partijen in Chili samen voor het eerst sinds 1989 meer stemmen haalden dan de centrumlinkse regeringscoalitie. Piñera zou er ook van kunnen profiteren dat sommige Chilenen vinden dat hun land nog niet rijp is voor een vrouw in de hoogste functie.

Piñera zal het wel niet makkelijk hebben voor de eenheid te zorgen in het rechtse kamp die nodig is om in de tweede ronde de meerderheid van de stemmen binnen te halen. De miljardair, die onder meer de luchtvaartmaatschappij LAN Chile en de tv-zender Chilevisión bezit, pleitte tijdens zijn campagne sterk voor modernisering. Lavín, een conservatieve politicus die banden heeft met Opus Dei, speelde in op de angsten en de onzekerheid die bij arme Chilenen leven, en nam de ondernemers op de korrel.

Bachelet blijft dus favoriet. Het verschil zou zelfs groter kunnen uitvallen dan nu wordt verwacht. Volgens Jaime Mulet, een christen-democratische volksvertegenwoordiger die de campagne van Bachelet leidde, zijn er relatief weinig vrouwen opgedaagd voor de eerste stemronde.

Bachelet, een voormalige minister van Defensie en van Gezondheid, zou de eerste vrouwelijke president worden in Chili. Het land voerde pas in 1949 het vrouwenstemrecht in. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.