Bagdad glijdt af naar burgeroorlog

De burgeroorlog in Irak is begonnen. Dat is de conclusie van veel Irakezen na nieuwe gevechten die zondagnacht uitbraken tussen sjiitische militieleden in Iraakse leger- en politieuniformen en bewoners en verzetsstrijders uit de soennitische Adhamiya-wijk in Bagdad. Bij die confrontaties vonden zeker 11 mensen de dood.

Sommige leiders van de twee grote Arabische bevolkingsgroepen in Irak probeerden de afgelopen maanden aan verzoening te werken, maar die inspanningen vermogen niets tegen het oplaaiende geweld na de bomaanslag van februari tegen de Gouden Moskee van Samarra, een heiligdom van de sjiieten.

Iedereen zag de nieuwe uitbarsting van geweld in Adhamiya aankomen. De bewoners wierpen al weken barricades op met banden en de stammen van palmbomen. Daarmee hoopten ze ontvoerders en doodseskaders weg te houden die Bagdad onveilig maken. Maar na een raid van gewapende mannen in politie-uniformen, sloeg het vuur zondagnacht in de pan.

Verscheidene nachten daarvoor was er al sporadisch gevochten, maar dat was niets vergeleken met dit, zegt een man die Abu Aziz wil worden genoemd. We dachten dat de oorlog was herbegonnen - zoveel zware wapens werden er ingezet. De hemel boven de wijk lichtte rood op terwijl Amerikaanse helikopters nerveus de omgeving afzochten. Maandag en dinsdag hield het geweld aan.

De inwoners zijn ervan overtuigd dat de aanvallen het werk zijn van sjiitische milities. Ik heb leden van de Badr-militie en het Mehdi-leger in uniformen van de Iraakse politie door onze straten zien rijden, zegt Abu Aziz. Ze probeerden onze heilige Abu Hanifa-moskee te bereiken, maar we konden ze God zij dank tegenhouden. Sommigen droegen burgerkleren en hadden zwarte gezichtsmaskers voor, maar er zaten ook zeker commando’s van het ministerie van Binnenlandse Zaken tussen.

De Badr-militie is de gewapende arm van de sjiitische Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. Het Mehdi-leger is de militie van de machtige sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Vorige maand stelde de Iraakse binnenlandminister Bayan Jabr dat doodseskaders het leger en de politie hadden geïnfiltreerd.

Volgens inwoners van de wijk heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dat de aanvallers van zondagnacht niet tot haar rangen behoren. Sjiitische groeperingen ontkennen dat ze soennitische doelwitten aanvallen verkleed als politiemensen. Een directe reactie uit officiële bronnen was niet te krijgen.

Bewoners van de wijk zeggen dat ook Amerikaanse troepen in de gevechten verwikkeld raakten. Ze zouden steun verleend hebben aan de aanvallers. Het Amerikaanse leger verklaarde alleen dat het van plan is in de wijk op zoek te gaan naar de strijders die in de gevechten betrokken waren.

De spanning blijft te snijden in Adhamiya. Aan de overkant van de Tigris ligt Khadimiya, een wijk waar vooral sjiieten leven. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.