Bangladesh ontvangt vluchtelingen uit Libië met open armen

De kledingsector in Bangladesh wil tot 50.000 Bengalese gastarbeiders werk geven die Libië ontvlucht zijn. Ook de regering en de uitzendbedrijven proberen het lot van de teruggekeerde emigranten te verzachten.

“We willen het moreel van de gerepatrieerde landgenoten opkrikken”, zegt Abdus Salam Murshedy, de voorzitter van de Bengalese Vereniging van Kledingproducenen en Exporteurs (BGMEA). Bangladesh kampt ook met een groot tekort aan goed opgeleide arbeiders, een andere reden om de teruggekeerde migranten met open armen te ontvangen. “Maar de mensen die niet de nodige vaardigheden hebben, krijgen een opleiding”, belooft Murshedy. De leden van de BGMEA bieden 3,5 miljoen arbeiders werk, vooral vrouwen.

Werk en leningen

Ook de Bengalese Vereniging van Internationale Uitzendbedrijven (BAIRA) neemt het voor de onfortuinlijke migranten op. Voorzitter Mohammad Abul Bashar zegt dat hij zijn leden gevraagd heeft banen te zoeken voor de terugkeerders. Niet minder dan 1100 bedrijven zijn lid van de BAIRA. Naast banen zullen sommige uitzendbedrijven ook leningen proberen te regelen, zodat de voormalige emigranten die dat willen, zelf een bedrijfje kunnen oprichten. En ten slotte kan een deel van de teruggekeerde landgenoten misschien meteen naar Maleisië doorreizen. Daar is momenteel een grote vraag naar gastarbeiders uit Bangladesh.

De regering is bezig met het opstellen van een gegevensbestand met de adressen en de werkervaring van de Bengalese vluchtelingen uit Libië. “Alleen als we die gegevens hebben, kunnen we hen werk bieden”, zegt minister voor Migrantenwelzijn en Overzeese Tewerkstelling Khandaker Mosharraf Hossain.

Financiële hulp

Elke migrant die terugkeert uit Libië krijgt van de overheid ook ongeveer 10 euro, een voedselpakket en gratis vervoer van de luchthaven naar de dichtstbijgelegen bushalte. Ook de Federatie van Bengalese Handels- en Industriekamers zet een fonds op voor de migranten. Wanneer of hoe het geld zal worden uitbetaald, is nog niet duidelijk.

Veel Bengalese migranten zijn arm en moesten geld lenen om hun avontuur te financieren. De hulp is dus welkom.

De Internationale Organisatie voor Migratie zegt dat ze tussen 1 en 10 maart  6.577 Bengalezen heeft helpen evacueren uit Libië. Tegen 21 maart zouden daar nog eens ongeveer 19.000 mensen bij komen. De Bengalese regering schat dat er minstens 50.000 landgenoten in Libië werkten voor het begin van de opstand. De BAIRA en andere organisaties geloven dat het aantal dichter bij de 100.000 ligt. Veel Bengalezen werken in Benghazi, een rebellenbastion.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.