‘Behandel drugsverslaving als gezondheidsprobleem’

De Latijns-Amerikaanse War on Drugs heeft gefaald. Dat staat te lezen in een rapport van de Latin American Commission on Drugs and Democracy. Onder meer de voormalige presidenten Cardoso, Gaviria en Zedillo van respectievelijk Brazilië, Colombia en Mexico maken deel uit van die commissie.
De focus op het vernietigen van drugsproductie en het criminaliseren van consumptie levert niets op, zo stellen ze. De commissie pleit voor een radicale verandering van het drugsbeleid, met preventie en behandeling als nieuwe peilers.
Drugsverslaafden opnemen in de gezondheidszorg zal de vraag naar drugs doen dalen, zo luidt de redenering. Daarnaast moet er volop ingezet worden op informatiecampagnes op maat van jongeren, de grootste groep van gebruikers.
In het rapport krijgen niet alleen de Latijns-Amerikaanse landen een veeg uit de pan (omwille van hun repressieve strategieën), ook de VS en Europa worden op hun verantwoordelijkheid gewezen. Op hun markten wordt de grootste hoeveelheid drugs afkomstig uit Latijns-Amerika verkocht. Een langetermijnoplossing maakt enkel kans op slagen als de vraag in die gebruikerslanden drastisch vermindert.
De Commission on Drugs and Democracy pleit verder voor de decriminalisering van bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik. Zij stelt de schade die de drugs berokkent gelijk aan die van tabak of alcohol en wijst erop dat de zwaarste schade voortkomt uit lukrake arrestaties en opsluiting van gebruikers. Daarnaast moet volgens de commissie ook het legaal gebruik van cocabladeren mogelijk zijn op plaatsen waar er een lange traditie is los van drugsproductie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.