Belangrijkste oppositiegroep grote afwezige in Egyptische stembusslag

Op 7 september gaan de Egyptenaren voor het eerst een president kiezen uit verschillende kandidaten. Maar hun keuze blijft beperkt. Enkele kandidaten werden op controversiële wijze gediskwalificeerd en de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiegroep in Egypte mocht geen kandidaat afvaardigen. Niettemin kan de Broederschap de uitkomst sterk beïnvloeden.

Hosni Mubarak is opnieuw bereid zichzelf op te volgen als president, een post die hij al bekleedt sinds 1981. Bij de voorgaande ‘verkiezingen’ was Mubarak dan ook steevast de enige kandidaat. Referenda is een beter woord: het parlement droeg één man voor en de kiezers mochten ‘ja’ of ‘neen’ aankruisen.

Begin dit jaar werd de grondwet gewijzigd om ook andere kandidaten een kans te geven. Dat betekent nog niet dat Egypte een democratie is, want de selectieprocedure is bijzonder streng. Zo moeten kandidaten de steun genieten van minstens 250 verkozenen.

De uitkomst van de strenge selectieprocedure werd op 11 augustus bekend gemaakt. De kieslijst bevat tien kandidaten – allemaal mannen. Naast Mubarak van de Nationale Democratische Partij, figureren Ayman Nour van de Al-Ghad partij en Nomaan Gomaa van de Al-Wafd partij. De rest zijn kleinere kandidaten die geen parlementaire vertegenwoordiging hebben. Zij lijken kansloos.

De verkiezingscampagne - geopend op 17 augustus - verloopt vrij zoutloos. Mubarak biedt meer van hetzelfde: een pragmatisch pro-Amerikaans beleid en een geleidelijke liberalisering van de economie. Nour belooft een einde te maken aan de corruptie, de werkloosheid en de inflatie. Gomaa belooft een regering die verkozen wordt door het volk zelf. De campagnethema’s van de kleinere kandidaten zijn even disparaat.

Een echte oppositie ontbreekt. De kandidaten van twee belangrijke partijen, de Nasser-partij en het linkse Tagammu, boycotten de verkiezingen. De restricties (voor de kieslijsten) maken van deze verkiezing een referendum om de huidige president opnieuw aan te stellen, zegt Hussein Abdel-Razeq, de secretaris van Tagammu. Onze partij doet niet mee aan dit bedrog.

Dé grote afwezig is de Moslimbroederschap. De belangrijkste oppositiegroep is nog steeds een illegale politieke organisatie en mag geen kandidaat afvaardigen.
Veel leden van de broederschap zijn gearresteerd sinds Egypte in maart grote betogingen meemaakte voor meer politieke hervormingen. Een buitengewone wet laat toe dat zij zonder vorm van proces mogen vastgehouden worden.

De Broederschap lijkt de stembusgang niet te boycotten. Meer nog, ze manen hun mensen aan te gaan stemmen, observeert Simon Kitchen, een Midden-Oostenkenner van de Eurasia Group, een organisatie gebaseerd in New York. De Broederschap, al sinds 1954 het voorwerp van repressie, steunt geen van de kandidaten. Volgens Kitchen kan daar alsnog verandering in komen. De oude top probeert de regering niet voor het hoofd te stoten, maar een deel van de jongere generatie lijkt verder te gaan. Zij willen de regering aansprakelijk stellen.

De Broederschap kan de kandidaten een forse duw in de rug geven als ze haar morele steun toezegt. De verboden groep telt ongeveer twee miljoen actieve leden en nog eens drie miljoen sympathisanten. Egypte heeft een bevolking van 78 miljoen.

De campagne wordt afgesloten op 4 september. Indien er geen van de kandidaten op 7 september de helft van de stemmen haalt, komt er tien dagen later een tweede ronde. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.