België tweede beste recyclageland voor blikjes

De recyclage van blikjes in de Europese Unie is in 2011 gestegen tot een recordhoogte van 68 procent. België en Nederland scoren nog veel hoger, met respectievelijk 97 en 91 procent.

  • CC Simon Blackley Gerecycleerde blikjes. CC Simon Blackley

De Europese Aluminiumvereniging (EAA) spreekt van een nieuwe record: de recyclage van drankblikjes steeg in 2011 met 2,4 procentpunten tot 68 procent. In heel Europa en Turkije worden zo in een jaar meer dan 25 miljard blikjes gerecycleerd, goed voor 365.000 ton aluminium. Die besparing betekent ook een flinke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, met 3 miljoen ton CO2.

De EAA stelt dat het nog beter kan met de recyclage en mikt op een aandeel van 75 procent tegen 2015 en 80 procent tegen 2020. Daarvoor moet dan wel flink geïnvesteerd worden in inzameling en sortering van de blikjes. Zowel producenten als consumenten hebben een verantwoordelijkheid om die doelstellingen te halen, zegt de EAA.

België en Nederland

Finland voert de lijst van meest recyclerende landen aan, met een percentage van maar liefst 98 procent. België en Luxemburg zijn samen tweede in de rangschikking met 97 procent. Duitsland, Noorwegen en Nederland vervolledigen de top 5 met respectievelijk 93, 94 en 91 procent.

Bij de hekkensluiters zijn vooral landen uit Oost en Zuid-Europa, zoals Griekenland, Malta en Roemenië. In rode lantaarn Cyprus wordt amper 16 procent van de drankblikjes gerecycleerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.