Belgische euro's moeten Ivorianen afhelpen van onveiligheidsgevoel

De Ivoriaanse kranten tellen op bepaalde dagen te weinig pagina’s om verslag uit te brengen van alle overvallen en moordpartijen in de hoofdstad. Met Belgisch belastinggeld is nu een programma opgestart om drie wijken in Abidjan, één van de meest onveilige steden in Afrika, veilig te maken. Het werkt, vertelt de burgemeester van Cocody, één van de gemeenten in de grootstad, aan IPS.

Voor het eind van 2006 gaan we het uitbreiden naar alle 13 wijken van Abidjan, kondigt Albert François Amichia, de burgemeester van Treichville, aan. Hij heeft het over ‘More Secure Cities’ (veiliger steden), een programma van het VN-Ontwikkelingsprogramma, De World Association of the Major Metropolises en de Belgische Technische Cooperatie (BTC). Wie weet kan het uitgebreid worden tot de rest van het land, als andere steden en gemeenten interesse tonen.

Treichville is één van de drie proeftuinen, samen met de wijken Adjamé en Yopougon. Wij mikken op jonge moeders. We willen ze uit de prostitutie houden en zorgen dat ze niet aan de drugs raken, zegt Amichia, die ook voorzitter is van het Ivoriaanse Forum voor Stedelijke Veiligheid. Ook scholieren en arme gezinnen krijgen aandacht.

Het project mikt op preventie, onder meer door arbeidsbemiddeling voor kansengroepen - jonge mannen en vrouwen die gemarginaliseerd zijn. Er is ook geld voor de publieke ruimte - parken en speelpleinen - schoolboeken en sportmateriaal. Het project financiert verder schoolcampagnes tegen geweld en asociaal gedrag.

In de dichtbevolkte randsteden van Abidjan zoals Yopougon en Abobo zijn ze het geweld stilaan gewoon. Sinds enkele jaren zijn de residentiële wijken Cocody en Riviera ook herschapen tot een slagveld van grootstedelijke geweld. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2002 is het aantal lichte wapens in de hoofdstad spectaculair toegenomen. Er is een jeugdcultuur van druggebruik, messen en vuurwapens ontstaan.

Het verbaasde dan ook niemand dat Abidjan vorige maand verscheen in de rangslijst van ‘s werelds meest onveilige steden. In dat onderzoek van het Mercer Human Resource Center kreeg de Ivoriaanse hoofdstad een even slechte quotering als Port Harcourt, een hellegat in de Nigeriaanse Deltaregio.

Minister van Binnnenlandse Zaken Jospeh Dja Blé nuanceert: Het aantal moorden daalt, maar het aantal gewapende overvallen neemt toe. Burgemeester Amichia vindt dat het project een oplossing biedt voor de problemen. De resultaten zijn goed. En dat is ook de reden waarom andere burgemeesters een verlening vragen.

Désiré Gilbert Koukoui van de Zwitserse ngo International Catholic Child Bureau is een stuk voorzichtiger. Dergelijke initiatieven moeten aangemoedigd worden, maar ze zijn niet voldoende. Ze raken niet aan twee andere basisoorzaken van onveiligheid: slecht bestuur en armoede. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.