Benin hoopt op nieuwe dageraad

Het West-Afrikaanse land Benin krijgt volgende week donderdag (6 april) een nieuwe president. Boni Yayi won de verkiezingen met een monsterscore. De Beniners geloven dat de 54-jarige bankier zal breken met een politieke traditie van despotisme en corruptie.
Nog nooit slaagde een presidentskandidaat erin zoveel kiezers achter zich te krijgen. Boni Yayi haalde een overweldigende meerderheid van 74,5 procent. Zijn uitdager Adrien Houngbedji kreeg maar 25 procent van de kiezers achter zich in de tweede ronde. Meer dan drievierde van de stemgerechtigde Beniners was komen opdagen aan de stembus.

Houngbedji wachtte niet op de officiële bekrachtiging van de uitslag en verscheen luttele uren nadat de stembureaus sloten op televisie om Yayi te feliciteren met zijn overwinning. Op 6 april legt de nieuwe president de eed af. Hij volgt Mathieu Kerekou op, die twee termijnen van vijf jaar uitzat als de leider van Benin.

Yayi komt uit de bankwereld en is vrij nieuw in de politiek. Hij stond jaren aan het hoofd van de West-Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Velen zien Yayis verkiezing als een breuk met het traditionele Beninse politieke bedrijf. De mensen willen verandering. Daarom hebben ze een onbekende gekozen, iemand die volledig buiten de politieke klasse staat. Die kiezers hebben de traditionele politiek afgestraft, zegt Adrien Ahanhanzo-Glele, de voorzitter van de Beninse afdeling van de ngo Transparency International.

Het Beninse middenveld hoop vurig dat Yayi zijn regering niet zal bemannen met leden van diezelfde klasse. Met Boni Yayi is er een historische kans om al de mensen die ons land al 40 jaar vruchteloos bestuurd hebben op rust te stellen, stellen verschillende ngo’s in een open brief gepubliceerd op het internet.

De toekomstige president mikt op economische groei van onderuit. Het economisch programma dat hij heeft opgesteld, wil van Benin een groeiland maken dat zijn bruto binnenlands product tegen 2010 jaarlijks met meer dan 10 procent doet aangroeien. De huidige economische groei ligt om en bij de drie procent. Yayis programma mikt op ware industrialisatie gebaseerd op de verwerking van grondstoffen en de ontwikkeling van een commerciële landbouw.

Yayi belooft de kleine en middelgrote ondernemingen te promoten. Die zijn vandaag praktisch onvindbaar in het dorre economische landschap van Benin. De nieuwe president wil van armoedebestrijding een prioriteit maken, onder meer via microfinanciering - het uitschrijven van kleine leningen aan arme mensen - en de tewerkstelling van jongeren. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.