Betere verstandhouding tussen India en China plaatst vraagtekens bij 'driehoekstheorie' - analyse

India en China zijn goed voor een derde van de wereldbevolking en China telt stilaan ook echt mee in de in de internationale economie. Als de twee landen gaan samenwerken, zouden ze in Azië op termijn kunnen opwegen tegen de VS. De verstandhouding tussen China en India wordt in elk geval steeds beter, al blijven er nog heel wat hinderpalen te overwinnen.


De voorbije twee à drie jaar hebben India en China al grote stappen naar elkaar toe gezet. Tijdens een bezoek van de Indiase premier A.B. Vajpayee aan China in juni werden afspraken gemaakt om de grensgeschillen die in 1962 tot een oorlog tussen de twee landen leidden, langs politieke weg op te lossen. Voor het eerst erkende India ook de Chinese aanspraken op Tibet. Ook de commerciële betrekkingen tussen India en China nemen toe. In 2002 was de handel tussen de twee landen goed voor 4,5 miljard euro, dit jaar zou de kaap van 7 miljard moeten gerond worden.

Dat India en China het eens kunnen worden, bleek eerder deze maand ook op de Wereldhandelstop in Cancún. De twee Aziatische zwaargewichten vonden elkaar in de G 22, een groep van ontwikkelingslanden die de industrielanden op het handelsforum het vuur aan de schenen legde. “De twee landen vormen geen gevaar meer voor elkaar, oordeelt Jairam Ramesh, een invloedrijk Indiaas politiek analist die verbonden is aan de Congrespartij in dat land.

Andere waarnemers vinden het nog te vroeg om van een echte alliantie tussen India en China te spreken. Met name Amerikaanse regeringskringen lijken verder uit te gaan van de ‘driehoekstheorie’, die stelt dat de relatie tussen de VS, India en China in wezen driepolig zal blijven. Elk van die drie landen zal volgens de theorie alles in het werk stellen om een alliantie tussen de twee overige landen te verhinderen om zo zelf niet in de verdrukking te komen in Azië.

Volgens John Gershman, de co-directeur van de Amerikaanse denktank Foreign Policy in Focus, ligt de nadruk in het Amerikaanse beleid ten opzichte van India en China nu nog op de strijd tegen het terrorisme – een onderneming waarin China en India mee opstappen. Maar op langere termijn vinden volgens Gershman nogal wat Amerikaanse beleidsmensen dat de VS de banden met India moet aanhalen om op die manier China te kunnen blijven controleren. Vooral het Rijk van het Midden wordt door hen gezien als een potentiële strategische concurrent.

De mogelijkheid dat India en China eng zouden gaan samenwerken, werd tot hiertoe in Amerikaanse regeringskringen nog nooit expliciet overwogen, al zou een dergelijk partnerschap de Amerikaanse invloed in Azië sterk beperken.

Jairam Ramesh geeft toe dat nog veel moeilijke dossiers een volledige normalisering tussen India en China in de weg staan: naast de grensgeschillen maken ook het nucleaire arsenaal waarover beide landen beschikken, de relaties tussen China en Pakistan en de strijd om invloed in de regio van de Indische Oceaan een verregaande verstandhouding moeilijk.

De handelsbetrekkingen tussen de twee landen groeien, maar wederzijdse investeringen komen niet zo goed van de grond. “De Indiase IT-sector staat niet te trappelen m naar China te trekken omdat ze angst heeft har kennisvoordeel kwijt te spelen,” weet Ramesh. “Maar farmaceutische bedrijven en bandenproducenten hebben de stap bijvoorbeeld al wel gezet.” China lijkt iets minder angst te hebben: Chinese investeerders pompten in 2002 ongeveer 133 miljoen euro in initiatieven in India, terwijl India maar 31 miljoen euro naar China stuurde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.