Blackwater wil Somalische piraten bestrijden

Somalië wil huurlingen inzetten tegen de piraten voor de Somalische kust. Eén van de gegadigden voor de opdracht is de Amerikaanse huurlingenfirma Blackwater, die in Irak al voor veel controverse zorgde.
De Somalische regering en de scheepvaartindustrie zitten verveeld met de piraterij in de Golf van Aden. Dit jaar alleen al zijn in de golf honderd schepen aangevallen door de piraten. De Amerikaanse marine en andere strijdkrachten ter plaatse hebben al toegegeven dat ze niet genoeg capaciteit hebben om alle transportschepen te beschermen. Daarom speelt de Somalische regering openlijk met het idee om huurlingen in te zetten tegen de piraten.
De controversiële Amerikaanse huurlingenfirma Blackwater wil daarbij maar al te graag van dienst zijn. “Blackwater Worldwide laat weten dat haar schip, de McArthur, klaar is om de scheepvaartindustrie bij te staan in haar strijd tegen de escalerende piraterij de Golf van Aden”, laat de firma in een verklaring weten. “Als bedrijf dat opgericht is door een voormalige Navy Seal (een lid van een Amerikaanse elitetroep, nvdr) en over een database van 50.000 voormalige militairen en agenten beschikt, is Blackwater het beste geschikt om de scheepvaart bij te staan.”
Het bedrijf is naarstig op zoek naar nieuwe opdrachten nu zijn activiteiten in Irak steeds meer tegenstand oproepen. Blackwater speelde er een belangrijke rol na de Amerikaanse invasie, maar er kwam veel kritiek op het roekeloze gedrag van de huurlingen. Na verschillende ernstige incidenten waarbij burgerslachtoffers vielen, dreigde de Iraakse regering zelfs openlijk om alle werknemers van Blackwater het land uit te zetten. De huurlingen zijn er zo onpopulair dat Irakese artsen een nieuwe malariavariant prompt de naam “Blackwaterkoorts” gaven.
Blackwater International mikt daarom op expansie en diversificatie. Het heeft zijn diensten inmiddels uitgebreid tot operaties op de grond, op het water en in de lucht en beschikt daarvoor over een vloot vliegtuigen, helikopters en verkenningstuigen waar veel staten jaloers op zouden kunnen zijn. Het bedrijf zorgde voor beveiliging na de doortocht van orkaan Katrina, is betrokken bij de bewaking van Japanse antiraketsystemen en leidt veiligheidsdiensten en elitetroepen op van Azerbeidjan tot Taiwan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.