Blog: Lente in Amerika of autumn in New York?

Een vreemde vorm van maatschappelijke schizofrenie installeert zich in de Verenigde Staten. Een lente-achtig gevoel van vernieuwing worstelt met de herfstachtige realiteit in de economie.
Laaiend gele Amerikaanse eiken en voortdurend dwarrelde bladeren, een lage zon en zo nu en dan wat regen. Central Park laat er geen twijfel over bestaan: het is herfst in New York. De soundtrack bij een wandeling door Mahattan is dan ook Billie Holliday, onderbroken door de loeiende sirenes van brandweer, ambulances en NYPD. Ten minste, dat zouden we schrijven indien deze herfstdag niet het begin zou zijn van een nieuwe lente en een nieuw geluid in de Amerikaanse politiek.
De Amerikaanse media weten zich nog steeds geen raad met de positieve aandacht die het land plots krijgt in de rest van de wereld. Verbeter: ze weten nog altijd niet dat ze daar echt aandacht aan moeten geven. Buiten een volle pagina verhalen in de New York Times, is het speuren naar die internationale reacties -ik heb al een paar mensen moeten aanraden om naar MO.be te surfen en daar hun nieuws te halen.

Technologische snufjes


CNN heeft volgens mij al veel meer tijd gespendeerd aan hun eigen technologische innovatien van verkiezingsnacht (allerlei personaliteiten werden virtueel in de studio getoverd via een 3D ingreep terwijl ze duizend kilometer verder door een vijftal camera’s gefilmd werden en in gesprek waren met de nieuwsanker in de studio -indrukwekken, ongetwijfeld, alleen was de inhoud van die gesprekken zeer 1demensioneel en ondiep) dan aan de reacties vanuit Europa, Afrika, Azie en Latijns-Amerika op de verkieizing van Obama.
De Amerikaanse media weten zich nog steeds geen raad met de positieve aandacht die het land plots krijgt in de rest van de wereld.
Intussen dook de Dow Jones diep in het rood. De dag van de verkiezingen was er nog een zeer opvallende klim van de aandelenbeurs hier in New York (een historisch record op verkiewingsdag van meer dan 4 procent) die verklaard wed door een zekere voorkeur van ‘De Beurs’ voor Obama en vooral voor het einde van de onzekerheid.
De Dag Later werd dat enthousiasme gekelderd door slecht nieuws over werkloosheid, consumptie, financien en algemene economie. De nieuwe lente wordt overschaduwd door een oude herfst. En eigenlijk stond dat al in het oude liedje: ‘Autumn in New York / That brings the promise of new love / Autumn in New York / Is often mingled with pain’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.