Boeren in Venezuela verdeeld over toetreding tot Mercosur

Boeren in Venezuela bezinnen zich op de voor- en nadelen van Venezolaanse toetreding tot het regionale handelsblok Mercosur. De vier huidige lidstaten, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, hebben het land in december uitgenodigd volwaardig lid te worden.

Als het gaat om landbouwmachines en afzetmarkten voor vis en rijst, dan bieden Brazilië en Argentinië goede kansen voor Venezuela , zegt Gustavo Moreno, voorzitter van de Nationale Confederatie van Associaties van Landbouwproducenten (Fedeagro). Maar voor boeren die granen verbouwen, valt er weinig winst te halen. Anderzijds kunnen grote graanverbruikers, zoals veeboeren, juist profiteren van de goedkopere granen.

Venezuela zal op zijn vroegst over een paar jaar officieel lid worden van Mercosur. De onderhandelingen over toetreding beginnen in mei. Het regionale handelsblok is sterk op vlak van landbouwproducten zoals rundvlees, graan en zuivel. Het olierijke Venezuela is echter grotendeels afhankelijk van import van voedsel.

Venezuela wil de Zuid-Amerikaanse handel bevorderen, zolang die de nationale productie niet belemmert, zei de minister van Integratie en Buitenlandse Handel Gustavo Márquez tijdens een seminarie deze week over de Venezolaanse integratie in Mercosur. Venezuela wil volgens hem voedselzekerheid aan de bevolking garanderen door de binnenlandse productie zoveel mogelijk te steunen.

Venezuela zal in de onderhandelingen over toetreding een speciale behandeling eisen, in overeenstemming met wat het land vraagt van industrielanden, zei Márquez. Hij wees op de grote kracht van Brazilië, de achtste economie ter wereld, en de voorsprong van Argentinië. Venezuela heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Moreno merkte op dat Venezuela zijn sterke kanten optimaal moet benutten. Hij wees op het initiatief van een paar duizend Colombiaanse koffieboeren, die koffie exporteren onder een gezamenlijke merknaam. Venezolaanse boeren zouden volgens Márquez hetzelfde moeten doen.

De Venezolaanse zuivelindustrie heeft nu al te maken met concurrentie van geïmporteerde kaas uit Uruguay. In onze sector heerst veel onrust, zei Rodrigo Agudo, woordvoerder van de zuivelproducenten. Alleen al de overproductie van Mercosur is drie maal hoger dan de huidige vraag in Venezuela. Multinationale voedingsmiddelenbedrijven zoals Serenísima en Nestlé, die actief zijn binnen Mercosur, kunnen volgens hem de Venezolaanse markt verstoren als die geopend wordt.

Genaro Méndez, voorzitter van de Venezolaanse Federatie van Veehouders, wees erop dat boeren in Mercosur-landen 15 eurocent krijgen voor een liter melk. In Venezuela krijgen boeren 29 cent. Op dit moment kunnen we onmogelijk concurreren.

Vleesproducenten hoeven zich volgens veeboer Jorge Ordóñez veel minder zorgen te maken. In 2004 en 2005 werd 36.000 ton rundvlees geïmporteerd in Venezuela, maar doordat de vleesconsumptie steeg tot achttien kilo per persoon per jaar, konden de boeren dat overleven. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.