Braziliaanse religieuze organisaties veroordelen anti-islamfilm

Braziliaanse religieuze organisaties veroordelen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Zondag stapten in Rio tweehonderdduizend mensen op in een wandeling voor meer tolerantie.

De Commissie voor de Strijd tegen Religieuze Onverdraagzaamheid (CCIR) “veroordeelt elke uiting die geloofsovertuigingen minacht en een gebrek aan respect toont voor het heilige van religies.”

In de CCIR zijn verschillende religies vertegenwoordigd, onder meer katholieke, protestante, joodse, boeddhistische en candomblé-organisaties.

De vereniging ontstond in 2008, in eerste instantie om meer respect te vragen voor religies van Afrikaanse afkomst zoals candomblé en umbanda. Aanhangers van die religies kregen het toen steeds harder te verduren, vooral van neopentacostalisten (pinksterbeweging).

De CCIR zegt in de mededeling ook geen gewelddadig gedrag te steunen.
De film werd in de Verenigde Staten werd gemaakt door onder meer Media for Christ, een rechtse, anti-islamitische groep evangelische christenen. De fragmenten die via YouTube verspreid werden, leidden in de hele wereld tot vreedzame en gewelddadige protestacties tegen de VS.

Tweede zoon van God

Zondag kwamen tweehonderdduizend mensen, van 25 verschillende religieuze groepen, naar het Copacabana-strand in Rio, voor een Wandeling ter Verdediging van de Religieuze Vrijheid. Tot de manifestatie was opgeroepen door de CCIR.
“Elke religie moet gerespecteerd worden”, zegt Maria Isabel Carvalho, aanhanger van de candomblé-religie.

“Elke aanval op een religie moet bestreden worden”, zegt de katholieke priester Leonardo Holtz. Hij verwijst ook naar een Braziliaanse zaak. Comedian-acteur Antônio Renato Aragão wilde een film maken met als titel “De tweede zoon van God” maar zag daarvan af na felle reacties van katholieke en evangelische groepen. De film zou een vermeende tweede zoon van God opvoeren die Jezus’ opdracht moest voltooien.

Brazilië, een land met 192 miljoen inwoners, is het land met het grootste aantal katholieken ter wereld. Volgens officiële cijfers noemt 65 procent zichzelf katholiek. Het aantal evangelisch georiënteerde christenen groeit snel, vooral neopentacostalisten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.