Brazilië laat privégevangenissen bouwen

In Brazilië gaan eind dit jaar twee privégevangenissen open. Het is voor het eerst in Latijns-Amerika dat gevangenissen volledig in handen zijn van een bedrijf.

De twee nieuwe strafinrichtingen, in de deelstaten Minas Gerais en Pernambuco, bieden elk plaats aan drieduizend gevangenen. Ze worden zowel gebouwd, beheerd als bewaakt door privébedrijven.
De bedrijven krijgen 75 real (30 euro) per gevangene per dag.

Door meer gebruik te maken van recente technologieën zullen minder bewakers nodig zijn, zeggen de bedrijven. Gevangenissen die de overheid beheert, hebben 1 bewaker per 2,5 gevangenen, privégevangenissen 1 bewaker per 3,5 tot 4 gevangenen.

Overbevolkt

Brazilië heeft een bijzonder zwaar gevangenissenprobleem. Volgens de Verenigde Naties zitten ongeveer 470.000 mensen in gevangenissen die maar op 300.000 gevangenen berekend zijn. Het misdaadniveau in de gevangenissen is hoog. Corruptie tiert er ook welig.
Tienduizenden gevangenen zitten bovendien al jaren in voorarrest en hebben dus nog geen proces gehad.

De Verenigde Staten begonnen in de jaren tachtig al met privégevangenissen. Verschillende Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, volgden dat voorbeeld.

Nog meer gevangenissen

Minister van Justitie José Eduardo Cardozo kondigde onlangs aan dat er tegen 2014 42.500 plaatsen bijkomen in de gevangenissen. Dat gebeurt via de bouw van nieuwe gevangenissen en de uitbreiding van bestaande instellingen, goed voor een investering van 1,1 miljard real (440 miljoen euro).
Brazilië organiseert in 2014 het wereldkampioenschap voetbal en ontvangt in 2016 de Olympische Spelen.

Onder de vorige president, Luiz Inácio Lula da Silva, was de bouw van dertien nieuwe gevangenissen aangekondigd tegen 2012. Die doelstelling zal Brazilië niet halen.

Amnesty International

Brazilië kreeg er in mei nog flink van langs in het jaarrapport van Amnesty International, onder meer voor mensenrechtenschendingen in de gevangenissen. De mensenrechtenorganisatie had het over foltering, overbevolking en vernederende leefomstandigheden. Volgens Amnesty heeft de overheid de controle over veel gevangenissen verloren.

Ook het VN-Subcomité voor de Preventie van Foltering (SPT) sprak dit jaar zijn bezorgdheid uit over de vele klachten over foltering in de Braziliaanse gevangenissen. Het comité kondigde verrassingsbezoeken aan. Het SPT bestaat uit 25 onafhankelijke experts, die onbeperkt toegang moeten krijgen tot gevangenissen van de landen die het Optionele Protocol van de Conventie tegen Foltering hebben ondertekend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.