Bush gokt op klimmende tewerkstellingscurve - analyse

De inkomenskloof blijft stijgen in de VS, zo blijkt uit een rapport dat de Amerikaanse consumentenfederatie dinsdag uitbracht. De cijfers zijn een nieuwe tegenvaller voor de Amerikaanse regering, die in het defensief zit in het debat over de werkloosheid.


Het netto-inkomen van de armste gezinnen lag in 2001 dertien keer lager dan het nationale gemiddelde. De inkomenskloof - het verschil tussen de gemiddelde en de laagste inkomens - is het afgelopen decennium enkel groter geworden in de VS. Tussen 1992 en 2001 stegen de laagste inkomens met slechts zeven procent (van 6.261 tot 6.720 dollar) terwijl het gemiddelde nettoloon steeg met 42 procent (van 60.695 tot 86.100 dollar). De cijfers werden dinsdag bekend gemaakt door de Amerikaanse Consumentenfederatie en de twee nationale crediteurenfederaties.

De resultaten dreigen een nieuwe knauw te geven aan het consumentenvertrouwen, dat al op een bijzonder laag pitje staat. Dat kent momenteel de grootste daling in achttien jaar, zo blijkt uit een peiling van ABC News en Money Magazine.

De groeiende ongelijkheid in de VS gaat gepaard met een verlies aan jobs. Onder het presidentschap van Bush is de werkloosheidsgraad gestegen van 4,2 procent in 2001 naar 5,5 procent nu - een half procent boven wat economen als normaal beschouwen. Het Centrum voor Onderzoek naar Economie en Beleid in Washington denkt dat Bush de eerste president wordt in veertig jaar die tijdens zijn ambtstermijn meer banen ziet verdwijnen dan ontstaan. Vandaag zitten acht miljoen Amerikanen zonder werk.

Maar de regering stuurt enkel positieve signalen uit over de tewerkstelling en neemt daarbij gemakshalve enkel de laatste maanden van vorig jaar in overweging. Gisteren (woensdag) beklemtoonde woordvoerder Scott McClellan dat Bush mooie tewerkstellingsresultaten boekt. De laatste vijf maanden kwamen er 366.000 banen bij en de werkloosheidsgraad blijft dalen, zegt McClellan. De werkloosheid staat nu op zijn laagste punt in twee jaar en zit onder het gemiddelde van de jaren 70, 80 en 90.

Het is niet duidelijk of de stijgende tewerkstelling ook aanhoudt in 2004. Het Amerikaanse ministerie van Tewerkstelling meldt dat er in december 2003 slechts 1.000 jobs bijkwamen, heel wat minder dan de 150.000 die voorspeld waren. De Raad van Economische Adviseurs voorspelde twee weken terug 2,6 miljoen extra jobs voor 2004. Maar het Witte Huis weigert zich vast te pinnen op dat cijfer. McClellan: De mensen kunnen blijven discussiëren over de cijfers. Feit is dat de president zich concentreert op het scheppen van een omgeving die zoveel mogelijk banen oplevert.

Volgens de Democraten hebben de belastingverlagingen die Bush in weerwil van het stijgende begrotingstekort doorvoerde, niet voor het verhoopte aantal jobs gezorgd. De verminderde lasten hebben in de staat Florida 61.800 arbeidsplaatsen extra opgeleverd, minder dan de helft van de 131.200 die Bush voorspeld had. Het Republikeinse kamp zet intussen alle zeilen bij. Ministers John. W. Snow (Financiën), Don Evans (Handel) en Elaine L. Chao (Arbeid) toeren momenteel in het noordwesten van het land, één van de regio’s die het zwaarst getroffen is door het banenverlies.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.