Bush' nieuwe vluchtelingentsaar wekt verbijstering

De benoemingspolitiek van de Amerikaanse regering ligt andermaal onder vuur. Zowat iedereen die zich met vrouwen, vluchtelingen en ontwikkelingssamenwerking bezig houdt, is geschandaliseerd door de benoeming van backbencher Ellen Sauerbrey als staatssecretaris voor Bevolking, Vluchtelingen en Migratie.

De zoveelste benoeming van een totaal onbekwame figuur op een sleutelpost. Pure vriendjespolitiek, luidt de reactie van een coalitie van tien vrouwen- en ontwikkelingsgroepen. De 68-jarige Sauerbrey is relatief onbekend bij het grote publiek. De voormalige lerares stapte in de jaren 70 in de politiek maar kwam nooit verder dan een mislukte gooi naar het gouverneurschap van Maryland. Ze is een vertrouwelinge van de president en bekleedde sinds het aantreden van Bush in 2001 lagere functies binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar in de Amerikaanse vrouwen- en noordzuidbeweging klinkt haar naam als een klok. Als VS-vertegenwoordigster in de VN-commissie voor de Status van de Vrouw werkte ze zich in de kijker met aartsconservatieve standpunten. In maart blokkeerde Sauerbrey Peking + 10, een twee weken durende vrouwenconferentie, met haar standpunt over abortus. Ze vocht een eenzame strijd om de slottekst van de conferentie expliciet te laten vermelden dat het internationale actieplatform abortus niet goedkeurde. Afgezien van Egypte en Qatar steunde geen enkel van de 189 aanwezige landen haar demarche. Ze moest uiteindelijk bakzeil halen toen de Europese Unie hard op tafel klopte.

Sauerbrey lag de jongste jaren voortdurend dwars bij de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw. Zo verzette zich tegen een initiatief om alle VN-lidstaten te verplichten om geweld tegen vrouwen te veroordelen en zich niet te verschuilen achter gewoonte, traditie of religie.

De VS zijn één van de weinige landen die het VN-Vrouwenverdrag (CEDAW) weigeren te ratificeren, samen met Iran, Noord-Korea, Somalië, Sudan en een aantal aartsconservatieve Arabische landen. Op dat punt staat Sauerbrey op één lijn met Bush.

Ze stelt zich buitengewoon vijandig op tegen vrouwenrechten en gezondheidszorg voor vrouwen. Ik zie inderdaad een groot probleem, zegt Jodi Jacobson, de directeur van het Centre for Health and Gender Equity (Change), een internationale ngo. Samen met een coalitie van tien andere ngo’s, onder wie
de Feminist Majority Foundation en de International Planned Parenthood Federation eisen ze dat Bush op zijn beslissing terugkomt.

Sauerbrey voldoet op geen enkel punt, zegt June Zeitlin, de directeur van de Women’s Environment and Development Organisation. In vluchtelingenzaken en humanitaire crises is ze een absolute nieuwkomer. Sauerbrey gaat samen met de officiële hulporganisatie USAID beslissen welke landen bilaterale hulp ontvangen. Ze krijgt ook een vinger in de pap bij de internationale humanitaire hulp.

Deze job gaat over één van de belangrijkste morele vraagstukken van onze tijd, zegt Joel R. Charney van Refugees International. Niet echt een functie om een politieke stropop te droppen. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.