Cambodja in de uitverkoop

‘Cambodja is toch niet ongevoelig aan de wereldwijde financiële crisis.’ Dat gaf eerste minister Hun Sen begin februari voor het eerst toe. De Cambodjaanse economie hangt voor het grootste deel af van de export van kledij, internationaal toerisme en de bouwindustrie, drie sectoren die vrijwel volledig worden gefinancierd met buitenlands geld. Cambodja kampt echter met grotere problemen: een kleine politieke, militaire en economische elite is sinds de vredesakkoorden van 1991 op weg naar ongebreidelde rijkdom.
Zo verdiende de elite in 2007 meer dan tien miljoen euro aan illegale houtkap in het Cambodjaanse regenwoud. Het land is stilaan op weg naar een toestand van kleptocratie. In de corruptie-index van Transparency International staat Cambodja op een beschamende 162ste plaats (op een totaal van 179 landen).
Hiermee beschikt het land over het meest corrupte regime in Azië na de militaire dictatuur van Myanmar. In Cambodja ontbreken onafhankelijke organen die op transparantie toezien, en evenmin zijn er anti-corruptiewetten. Het land wordt voor de helft gefinancierd door internationale donoren, die gebruik kunnen maken van hun invloed om de regering van premier Hun Sen anti-corruptiemaatregelen te laten treffen. Maar ondanks internationale druk is de Cambodjaanse regering daar nog niet aan toegekomen.
Ondertussen heeft ze onlangs een contract afgesloten met de Amerikaanse energiegigant Chevron over olieboringen voor de kust. Chevron weigert bekend te maken hoeveel het betaald heeft voor de rechten en wil evenmin zeggen hoeveel geld terug zal stromen naar de Cambodjaanse staat eens de olie begint te vloeien. Volgens een rapport van de Londense ngo Global Witness is Cambodja ‘een land in de uitverkoop’.
Het rapport stelt dat ‘financiële bonussen voor olie- en boorconcessies, goed voor miljoenen dollars, niet verschijnen in de rapporten van het Cambodjaanse ministerie voor Economie en Financiën.’ Ondertussen leeft één derde van de 13,3 miljoen inwoners van minder dan één euro per dag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.