"Campagne tegen genvoedsel oorzaak honger"

Activisten zijn woedend over beschuldigingen dat de internationale campagne tegen genetisch veranderd voedsel deels verantwoordelijk is voor de honger in Afrika.
“Voedseltekorten in regio’s zoals Afrika zijn deels het gevolg van de campagne tegen genetisch gemodificeerd voedsel”, zei David King, directeur van de Smith School of Enterprise and the Environment van de Universiteit van Oxford vorige week tijdens het World Congress of Food Science en Technology in Kaapstad.
King voegde daaraan toe “dat veel Afrikaanse landen het idee hebben dat eten dat niet goed genoeg is voor Europeanen, ook niet goed genoeg is voor Afrikanen.”
“In Europa hebben mensen vaak een keuze hebben tussen conventionele of genetisch gemodificeerde producten. In Afrika is dat niet het geval. Hier mag je blij zijn met elk soort voedsel dat beschikbaar is.”

Subsidies


Zuid-Afrikaanse organisaties die tegen transgeen voedsel zijn, zoals South African Freeze Alliance on Genetic Engineering (Safeage), verwerpen Kings beweringen. “De voedseltekorten in Afrika hebben niets met de campagne tegen transgeen voedsel te maken” zegt Fahrie Hassan, woordvoerder van Safeage.
De voedselonzekerheid wordt volgens hem grotendeels veroorzaakt door economische beleidsmaatregelen met strikte voorwaarden die de landen opgelegd krijgen als ze willen lenen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.
“Veel regeringen van ontwikkelingslanden zijn gedwongen om hun boeren te vertellen dat ze commerciële producten moeten leveren. Deze producten zijn vooral bestemd voor de exportmarkt. Daardoor komt de productie voor plaatselijk gebruik in het gedrang”, zegt hij. “Vervolgens dumpen Europese landen en de Verenigde Staten hun voedseloverschotten op de Afrikaanse markt, terwijl ze hun eigen boeren zwaar subsidiëren.”
Mariam Mayet, directeur van het African Centre for Biosafety (ABC), zegt dat ondervoeding in Afrika niet alleen een gevolg is van voedseltekorten, maar ook van armoede. “Als je geen geld hebt om eten te kopen, maakt het niet uit hoeveel voedsel er beschikbaar is.”
Bovendien, zegt ze, zijn de gewassen die de gentechindustrie in Afrika wil verbouwen, meestal niet bedoeld om de Afrikaanse bevolking te voeden. Het zou vooral gaan om gewassen voor de exportmarkt, gewassen die gebruikt worden voor biobrandstof en bakolie en voor diervoeder voor Europa en China.

Gezond verstand


Mayet is ook verontwaardigd over Kings bewering dat Afrikaanse landen geen transgeen voedsel willen omdat ze zich laten beïnvloeden door de campagne tegen genetische manipulatie die zijn oorsprong in Europa en de VS heeft.
“King is zich er kennelijk niet van bewust dat Afrikanen gezond verstand hebben. Denkt hij dat we gek zijn en zelf niet kunnen bepalen wat we willen, dat we ons nog steeds door Europeanen laten vertellen wat we moeten doen, zoals in het koloniale tijdperk? We mogen dan arm zijn, maar we nemen dit soort beslissingen los van wat de Europeanen vinden. Afrikanen hebben zelf een visie op transgeen voedsel”, zegt Mayet.
Hassan voegt eraan toe dat genetisch veranderde gewassen van gentechbedrijven niet bedoeld zijn om Afrikanen te helpen problemen zoals ondervoeding op te lossen. “Ze zijn vooral bedoeld om die bedrijven te helpen. Als een boer overstapt op gengewassen, zit hij of zij vast aan de zaden van dat bedrijf.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.