Canada blokkeert onderhandelingen over biodiversiteit

Canada wil geen gecentraliseerde aanpak voor de toegang tot en verdeling van natuurlijke rijkdom, de zogenaamde Access and Benefit Sharing (ABS). “Het haalt de vaart uit de internationale onderhandelingen in Montreal in de aanloop naar een protocol”, hekelt advocate Peigi Wilson, die het opneemt voor de Quebec Native Women.
“Ik kreeg het gevoel dat Canada bezwaren bleef opwerpen om de onderhandelingen af te remmen”, zegt Wilson, die nog voor het VN-Milieuprogramma (UNEP) heeft gewerkt.
De werkgroep ABS zat vorige week bijeen om de gesprekken tijdig af te ronden voor een top in oktober in het Japanse Nagoya, waar het verdrag ter ondertekening zal voorliggen. Aan het eind van de vergadering werden de onderhandelingen opgeschort tot half september.
Als een doelstelling van de VN-Conventie voor Biodiversiteit (CBD) moet ABS garanderen dat de winsten uit genetische bronnen evenredig verdeeld worden, zodat ze de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen weerspiegelen.
Voor Canada moet een ABS-protocol gebaseerd zijn op individuele overeenkomsten tussen gebruikers en aanbieders van genetische bronnen over hoe de winsten moeten worden gedeeld. Canada wil geen nationaal model voor ABS en verkiest dat verschillende instanties en bedrijven hun eigen kader mogen uitwerken.

Kritiek


In Montreal vroeg een alliantie van inheemse groepen uit de hele wereld een aanpassing van het protocol. Ze argumenteerden dat deze versie hun recht op zelfbeschikking ondermijnt en niet conform is aan de VN-Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volkeren.
Geïndustrialiseerde landen, waaronder Canada, kregen kritiek van de ontwikkelingslanden en lokale gemeenschappen omdat ze ten dienste staan van bedrijven. Die zouden de natuurlijke rijkdom en de traditionele kennis niet naar waarde schatten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.