Chili stemt wet over bescherming oerbossen

Na vijftien jaar wetgevend getouwtrek heeft het Chileense parlement eindelijk een wet goedgekeurd over de bescherming van de inheemse oerbossen. Er komt onder meer een fonds om kleine landeigenaren ertoe aan te zetten bos te laten staan of het duurzaam te exploiteren.
Volgens het Chileense Nationale Agentschap voor Bosbouw bestaat 13,4 miljoen van in totaal meer dan 15 miljoen hectare bos in Chili uit inheemse boomsoorten. Eigenaars van kleine stukken bosland zullen dankzij de nieuwe wet kunnen meedingen naar een fonds met 5,6 miljoen euro per jaar om bosbehoud en duurzame exploitatie te financieren. De bevoegde ondersecretaris voor Landbouw, Maria Cecila Leiva, verwacht dat er door de wet direct 5000 en indirect 33.000 banen zullen bijkomen.

Het was Leiva die eerder besloot een panel op te zetten met vertegenwoordigers uit de bosbouwsector, de milieuorganisaties en de politiek, dat het uiteindelijk eens raakte over een compromis dat de grondslag vormt voor de nieuwe wet. Het overlegorgaan blijft ook na de goedkeuring van de wet bestaan om de op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde regels voor het kappen van bomen in gevoelige gebieden, in de buurt van rivieren, moerassen of in de bergen, te evalueren.

“We zijn heel blij”, zegt Flavia Liberona van het Native Forest Network, “De wet over de bescherming van de oerbossen was de voornaamste onvervulde milieubelofte van de Concertación-regeringen”. Concertación is de naam van de centrum-linkse coalitie die in Chili sinds 1990 aan de macht is. De milieuorganisaties willen dat de Chileense presidente Michelle Bachelet de wet plechtig ondertekent in een ceremonie in Valdivia, de hoofdstad van de bosrijke regio van Los Rios.

Ruzie over de Matorral

Tegelijk dringen de organisaties aan op nieuwe initiatieven om de problemen te regelen die buiten de nieuwe wet vallen. Zo blijft er grote onenigheid bestaan over het droge, mediterrane, kreupelbos in het dichtbevolkte centrum van Chili, ten zuiden van de Atacamawoestijn en ten noorden van de weelderige bossen van Valdivia. Dit zogenaamde ‘Matorral’ staat onder sterke druk door de expansie van advocado- en sinaasappelplantages.

“Er blijft nog maar 300.000 hectare Matorral over”, zegt Liberona, “Het is het ecosysteem dat het hardste wordt getroffen door de verstedelijking, de expansie van de landbouw en het gebruik van brandhout.”

René Reyes, bosbouwingenieur bij de overheid, voorspelt dat de nieuwe wet zeker zal bijdragen tot het herstel van de oerbossen “die eeuwenlang willekeurig zijn neergehakt.” Wat nog volgens hem ontbreekt zijn regels voor het beheer van plantagebossen. De totale oppervlakte van aangeplante dennen- en eucalyptusbossen is toegenomen van 300.000 hectare in 1970 tot ruim twee miljoen in 2007. Dat ging vaak ten koste van het land van kleine boeren en inheemse gemeenschappen.

Reyes vindt ook dat er strengere regels moeten komen voor het kaalkappen van bossen in bergachtig gebied en om de concentratie in de bosbouwsector te verminderen. Het meest commercieel geëxploiteerde bosland is in handen van twee bedrijven, Arauco en Mininco, die eigendom zijn van Angelini en Matte, de twee grootste economische groepen van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.