Chili wil brug slaan tussen Azië en de Andes

Chili wil zich na 31 jaar weer aansluiten bij de Andesgemeenschap. Het Zuid-Amerikaanse land ziet zichzelf als een draaischijf voor de handel tussen Azië en Latijns-Amerika. Als de deal tussen Chili en de Andesgemeenschap doorgaat, kan dat ook de handel tussen Latijns-Amerika en de Europese Unie bevorderen.
De Chileense regering haalt alvast de banden aan met de leden van de Andesgemeenschap. Dinsdag (22 augustus) tekent Chili een vrijhandelsakkoord met Peru. In oktober beginnen Chili en Colombia onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord. Met Ecuador tekende Chili eerder deze maand een overeenkomst over de uitbreiding van een Economisch Complementariteitsverdrag dat binnen afzienbare tijd ook zou moeten worden omgezet in een vrijhandelsakkoord. En na intensief overleg lijkt Bolivia bereid de diplomatieke betrekkingen met Chili te herstellen die opgeschort werden in 1978, het gevolg van een oud territoriaal conflict tussen de twee landen.

Chili grossiert in vrijhandelsverdragen en economische samenwerkingsverbanden. Het land heeft een associatieovereenkomst met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, maakt deel uit van het Forum voor Economische Samenwerking rond de Stille Oceaan (APEC) en heeft vrijhandelsovereenkomsten met de Europese Unie, met China en met Panama. Chili onderhandelt ook over een vrijhandelsverdrag met Japan en is economisch geassocieerd met Nieuw-Zeeland, Singapore en Brunei.

Chili kan een locomotief worden die de overige Andeslanden aan de enorme markt van de landen rond de Stille Oceaan koppelt, maar ook aan de Europese Unie, oordeelt Verónica Barrios, een Chileense expert Internationale Relaties. “De landen van de Andesgemeenschap kunnen profiteren van de commerciële openingen die Chili al gecreëerd heeft”, zegt Barrios. Volgens haar doen de grote Aziatische landen liever zaken met de hele Andesgemeenschap dan met elke land apart.

De Andesgemeenschap, verzwakt door het vertrek van Venezuela eerder dit jaar, ziet Chili graag terugkeren. Chili was lid van het Andespact, de voorloper van de Andesgemeenschap, tot in 1975. De Peruaanse president Alan García maakte eerder deze maand een officiële uitnodiging over aan Chili om zich weer aan te sluiten bij het handelsblok. Michelle Bachelet, de Chileense president, nam de uitnodiging aan en laat nu onderzoeken hoe Chili precies in de Andesgemeenschap kan worden geïntegreerd.

Chili lijkt in elk geval een associatieovereenkomst te willen sluiten. Sinds 1996 heeft Chili al een gelijkaardige overeenkomst met de Mercosur, het grootste Zuid-Amerikaanse handelsbok rond Argentinië en Brazilië waarvan sinds kort ook Venezuela deel uitmaakt.

De handel tussen de Mercosurlanden en Chili verloopt momenteel wel niet probleemloos. Chileense melkveehouders zijn met steun van hun ministerie van Landbouw en de Chileense senaat een procedure begonnen om speciale invoerheffingen af te dwingen op goedkope Argentijnse melk en kaas. De invoer van die producten zou de eerste vijf maanden van dit jaar met 230 procent zijn toegenomen. De Argentijnse regering heeft er al mee gedreigd de zaak voor de Wereldhandelsorganisatie te brengen als die heffingen er komen.

Eerder waren Chili en Argentinië al in aanvaring gekomen toen Argentinië zijn aardgasleveringen aan Chili verminderde en de prijzen ervan optrok. Toen gingen er in Chili stemmen op om de samenwerking met de Mercosur te herbekijken. Die oefening is nu bezig, maar de Chileense onderminister van Buitenlandse Zaken Alberto van Klaveren acht het “zeer onwaarschijnlijk” dat Chili zijn associatieovereenkomst met de Mercosur opzegt. Economen waarschuwen de Chileense regering ervoor haar hernieuwde relaties met de Andesgemeenschap te misbruiken als een tegengewicht tegen de Mercosur. De landen van de Mercosur zijn goed voor driekwart van het bruto regionaal product van Zuid-Amerika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.