China erkent kankerdorpen

De Chinese overheid heeft het bestaan van ernstig vervuilde dorpen, de zogenaamde kankerdorpen, toegegeven. Dat gebeurde tijdens de voorstelling van een vijfjarenplan om vervuiling te bestrijden. Het milieudebat in China komt stilaan op gang nadat de bevolking deze winter opnieuw werd geteisterd door hardnekkige smog.

  • Seader De miljoenenstad Shanghai onder een dikke laag smog. De Chinese bevolking wordt geteisterd door smog en andere milieuproblemen. Seader

Momenteel sterft een op de vier Chinezen aan kanker, in een deel van de dossiers rechtstreeks te linken aan een vervuilde woonomgeving. De overheid ontkende jarenlang echter het verband tussen vervuiling en ziektes. Dat de Chinese autoriteiten nu het woord kankerdorpen gebruiken, is volgens milieuactivisten een eerste stap in de goede richting. ‘De erkenning van het probleem is een voorwaarde om het probleem echt aan te pakken’, vertelt Ma Jun, een Chinese milieuactivist, in The Telegraph. ‘Tot voor kort heerste immers de tendens om verhalen over vervuiling te bagatelliseren of te verbergen’, aldus Ma Jun.

Watervervuiling is de grote schuldige

‘Volgens officieuze bronnen zouden er meer dan 450 kankerdorpen zijn in China’, vertelt Lee Liu van de universiteit van Missouri in de krant Environment. De geteisterde dorpen liggen voornamelijk in het oosten van het land, en vaak in de buurt van grote rivieren. Net zoals voor de mens is voor fabrieken de directe toegang tot water erg nuttig. ‘Er wordt aangenomen dat watervervuiling door industrialisering de grootste oorzaak is van het ontstaan van kankerdorpen’, schreef Lee Liu.

In 2009 deed onderzoeksjournalist Deng Fei een poging om de kankerdorpen in kaart te brengen. Deng Fei deed onlangs een oproep aan de Chinese bevolking om op het internet foto’s te posten van de rivier die door hun thuisstad stroomt. Het leverde enkele hallucinante beelden op van vervuilde Chinese rivieren. ‘Het kost China erg veel. Als het probleem van grondwatervervuiling niet opgelost geraakt, blijft het niet enkel bij mensen die sterven. Door de vele kankerpatiënten zal de hele gezondheidszorg in elkaar stuiken’, oordeelt Deng Fei in The Telegraph.

Chinese bevolking roert zich

Onderzoekers en media luiden al jarenlang de alarmbel over het feit dat in vervuilde gebieden meer ziektes voorkomen. In de Chinese media duiken al sinds 1998 berichten op over zogenaamde kankerdorpen.

Milieuadvocaat Wang Canfa runt een hulpcentrum voor slachtoffers van vervuiling in Peking. ‘Het is de eerste keer dat de term kankerdorp wordt gebruikt in een officieel document. Daarmee geeft het ministerie van Milieu toe dat vervuiling tot kanker leidt’, aldus Wang Canfa. ‘De problematiek heeft de aandacht getrokken’, vindt de milieuadvocaat.

De afgelopen dertig jaar is het aantal kankerdiagnoses met 80 procent gestegen in China, meldt News24. Vandaag sterven per jaar ongeveer 2,7 miljoen Chinezen aan kanker, meldde China Daily nadat het een rapport uit 2012 had ingekeken. Onlangs was er nog publiek protest in China nadat enkele grote steden opnieuw dagenlang onder een dikke smoglaag gehuld waren. Ook de media en enkele topmensen bij de Chinese overheid uitten hun ongenoegen over de milieuvervuiling. Dat is opvallend aangezien kritiek op de autoriteiten in China niet vaak voorkomt, en vaak in de kiem wordt gesmoord.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.