China kapt Birma kaal

Een legertje van Chinese houthakkers kapt ongehinderd de deelstaat Kachin in het noorden van Birma kaal. Ze hebben geen vergunningen, maar de Birmese junta laat begaan: de handel brengt veel geld op en China is de enige bondgenoot van het Birmese regime op het internationale toneel.



Vorig jaar werd meer dan een miljoen kubieke meter hout illegaal van het noorden van Birma naar de Chinese provincie Yunnan uitgevoerd, schrijft Global Witness (GW) in een dinsdag verschenen rapport. De in Londen gevestigde niet-gouvernementele organisatie werkt rond milieu en mensenrechten. Grote delen van het woud langs de grens zijn vernietigd, waardoor de Chinese houthakkers nu nog dieper Birma binnentrekken, stellen de auteurs van het rapport.

Het is geen smokkel, het gebeurt open en bloot, zegt Susan Kempel van Global Witness. Birma heeft de zaak niet meer in handen, en de handel blijft toenemen. Tegenwoordig zouden zo’n 20.000 Chinese houthakkers actief zijn in het noorden van Birma.

De waardevolle bomen die de Chinese houthakkers met duizenden uit Birma wegslepen, zijn aan de Chinese kant van de grens streng beschermd. In 1999 vaardigde Peking een wet uit die commerciële houtkap in natuurlijke bosgebieden sterk aan banden legt. Bovendien ondertekende China in 2001 een overeenkomst met andere landen uit Oost- en Zuidoost-Azië om duurzaam bosbeheer te bevorderen en illegale houtkap en houtsmokkel aan banden te leggen.

Volgens Global Witness maken de Birmese regering en de Organisatie voor een Onafhankelijk Kachin, een etnische rebellengroep uit de streek die de wapens heeft neergelegd, zich medeschuldig aan de grote houtroof. Zowel de Chinese en de Birmese regering als de rebellengroepen zijn op de hoogte van en betrokken bij de kaalslag en de illegale houthandel, schrijven de onderzoekers van Global Witness.

Birma verdiende het voorbije financieel jaar ongeveer 356 miljoen euro aan de uitvoer van hout, 15 procent van de totale exportinkomsten, zegt Global Witness. Via eigen heffingen zou ook de Organisatie voor een Onafhankelijk Kachin aan de illegale handel verdienen. Zelf geeft de rebellengroep, die een groot deel van Kachin controleert, dat niet toe. Ze zegt dat het bestand dat ze met de Birmese regering heeft gesloten, haar verhindert op te treden tegen de illegale houthakkers. De opstandelingen betreuren dat hun bossen daardoor worden uitgedund.

De meeste buurlanden van Birma treden met meer overtuiging op tegen illegale houtkap. In Azië wordt per jaar ongeveer 250 miljoen kubieke meter hout gekapt. Bijna 140 miljoen kubieke meter daarvan komt al uit plantages. In de jaren 80 verloren de Aziatische tropen vier miljoen hectaren bos per jaar; in de jaren 90 viel dat terug tot 2,4 miljoen hectaren. Maar de enorme vraag naar hout uit China blijft druk zetten op de natuurlijke bossen in de regio. Ook vanuit Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea wordt nog veel illegaal gekapt hout naar China geëxporteerd. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.