China spaart eigen bossen en kapt elders

China oogst lof voor behoud van bossen in eigen land, maar dat beleid zorgt er vooral voor dat de houtkap in de jungles van Indonesië, Papua Nieuw Guinea en Birma toeneemt. Want het land heeft veel hout nodig om de snelgroeiende economie draaiende te houden.

Milieuorganisaties zien voorlopig geen oplossing voor de steeds groter wordende Chinese ‘voetafdruk’ in de Aziatische bossen, aangezien de Chinese economie nog steeds in de lift zit. President Hu Jintao maakte zondag bekend dat het bruto binnenlands product van China in het eerste kwartaal van dit jaar groeide met 10,2 procent.

Houtkap in de bossen van Indonesië, Papua Nieuw Guinea en Birma zal doorgaan omdat de vraag in China nog steeds stijgt, zegt Hapsoro (één naam), activist van Greenpeace in Indonesië. Nieuwe aanplant is volgens hem niet voldoende om tegemoet te komen aan de Chinese vraag.

Indonesië staat bekend als een van de landen in de wereld waar de houtkap de meeste schade heeft aangericht, vooral als gevolg van illegale kap. Het hout is naast China, veelal bestemd voor export naar Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie, maakte Greenpeace vorige week bekend.

Nergens op aarde worden de bossen zo snel vernietigd als in Indonesië. Elke minuut verdwijnt een bosgebied met een oppervlakte van zes voetbalvelden, aldus Greenpeace. Indonesië is al meer dan 72 procent van zijn oude, nog volledig intacte bossen kwijtgeraakt en 40 procent van de bossen is compleet vernietigd.

China wordt desondanks bejubeld omdat het een van de landen is die actief nieuwe bossen aanplant. Van de tien landen met de meeste nieuwe aanplant liggen er zes in Azië, namelijk China, India, Indonesië, Japan, Thailand en Vietnam, stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO gisteren (17 april), aan de vooravond van een meerdaagse bijeenkomst over Aziatische bossen in Dehradun (India).

Die verdienste verbleekt echter als zij wordt afgezet tegen de massale houtkap die tegelijkertijd plaatsvindt, zegt Patrick Durst, bosbouwdeskundige van het FAO-kantoor in Azië en de Pacific. Nieuwe aanplant is erg belangrijk en nodig voor de levering van hout in de toekomst. Deze nieuwe bossen moeten niet gezien worden als een vervanging voor de bossen die nu verdwijnen. De afgelopen vijf jaar is in de regio bijna zes miljoen hectare natuurlijk bos gekapt.

Studies van milieuorganisaties over de centrale rol die China speelt bij de aanplant van nieuwe bossen enerzijds en de kap van oude bossen anderzijds, zijn eensgezind. China importeert hout uit veel gebieden, waaronder China, Indonesie, Zuid-Amerika en Centraal-Afrika, schreef Global Forest and Trade Network Quarterly, een publicatie van het Wereldnatuurfonds, eerder dit jaar. In deze regio’s bestaan grote problemen, zoals illegale houtkap.

Volgens het Centre for International Forestry Research, zal de Chinese houtimport in 2010 de grens van 100 miljoen kubieke meter bereiken, een verzesvoudiging ten opzichte van 2002.

China verbood in 1999 de kap van eigen bossen, nadat meer dan 4.000 mensen omkwamen bij overstromingen die te wijten waren aan de ontbossing in het land. Buurland Birma sprong als eerste in het gat dat viel als gevolg van het verbod en snel daarna volgden landen als Indonesië, Maleisië en Papua Nieuw Guinea. De Chinese houthandel met Birma, die illegaal is, is naar schatting momenteel goed voor 350 miljoen dollar. Jaarlijks gaat 1,5 miljoen kubieke meter hout de grens met China over, blijkt uit cijfers van de niet-gouvernementele organisatie Global Witness. (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.