Congo wil geen onderzoek naar eigen leger

Volgens een recent rapport van de Congolese mensenrechtenorganisatie Asadho heeft het Congolese leger, de FARDC, zich meermaals schuldig gemaakt aan de moord op onschuldige burgers. Recentelijk zou het leger zich bij het uitvoeren van een operatie tegen rebellen in de omgeving van Mbandaka aan vijftig burgers tegelijk vergrepen hebben.
In het rapport wordt beschreven hoe de moorden konden plaatsvinden en worden de namen van de slachtoffers genoemd. Toch vindt de Congolese regering het niet nodig om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Lambert Omalanga Mende, minister van Communicatie en Media, zei in een persconferentie dat het rapport vol onregelmatigheden zit en dat het niet duidelijk is of de onderzoekers van Asadho echt in het gebied zijn geweest of zich baseren op onduidelijke bronnen.
Volgens een anonieme bron binnen de overheid berust het rapport van Asadho wel degelijk op feiten. Er zijn onschuldige burgers geëxecuteerd, aldus de bron, hoewel het feitelijke aantal doden hoogstwaarschijnlijk wat lager ligt. Ook Pierre Bofunda, ex-soldaat en nu werkzaam als mensenrechtenadvocaat, neemt het rapport serieus. Bofunda stelt dat eenheden van de FARDC zich regelmatig schuldig maken aan beroving, diefstal en geweldpleging.
Bezorgde Congolese burgers hebben weinig hoop op een onderzoek. “Zelfs als kan worden vastgesteld dat de moorden daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, wordt het moeilijk om de schuldigen te berechten,” zegt Cyprian Abangapakwa, een gepensioneerde rechter. Volgens Abangapakwa functioneert het Congolese rechtssysteem niet naar behoren en zijn de omstandigheden waarin de rechtshandhavers moeten werken slecht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.