Congolese militieleider voor Internationaal Strafhof

De Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda verschijnt deze week voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De hoorzitting moet uitwijzen of er voldoende bewijs voorhanden is voor een formele vervolging van Ntaganda, verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

  • ICC Bosco Ntaganda op 10 februari 2014 in Den Haag, de eerste dag van de hoorzitting. ICC

De rechters van de Pre-Trial Chamber II in Den Haag hebben zestig dagen om te beslissen of er ‘gegronde redenen’ zijn om aan te nemen dat Ntaganda de vermeende misdaden heeft begaan. Zijn nauwe banden met zowel president Joseph Kabila (Congo) als Paul Kagame (Rwanda) doen vermoeden dat Ntaganda veel weet over heimelijke gebeurtenissen in Oost-Congo.

Ntaganda, die actief was in de rebellenbeweging Union des Patriotes Congolais, wordt verdacht van achttien misdaden: vijf misdaden tegen de mensheid (waaronder moord en seksuele slavernij) en dertien oorlogsmisdaden (zoals verkrachting van burgers en inlijving van kindsoldaten).

Enkel de gebeurtenissen in het oosten van Congo tussen september 2002 en september 2003 worden in rekening genomen. In die periode waren de rebellen volgens waarnemers verantwoordelijk voor de dood van minstens 800 personen.

Twee arrestatiebevelen in zes jaar

Ntaganda is de derde Congolese rebellenleider die in Den Haag voor de rechtbank verschijnt. Het Internationaal Strafhof (ICC) had tegen zes Congolezen een arrestatiebevel uitgevaardigd. Drie zijn nog voortvluchtig. Ntagana’s medestander in de Union des Patriotes Congolais, Thomas Lubanga, werd vorig jaar al veroordeeld door het ICC tot een celstraf van veertien jaar.

Callixte Mbarushimana, uitvoerend secretaris van de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda, werd in oktober 2010 in Frankrijk gearresteerd. Voorafgaand aan het proces weigerden de rechters de aanklachten tegen hem, bij gebrek aan voldoende bewijs. De man werd vrijgelaten in december 2011.

Het ICC vaardigde eerder al - zonder succes - een eerste arrestatiebevel tegen Ntaganda uit. Dat was in 2006. Ntaganda werd toen echter niet uitgeleverd. Na politieke ontwikkelingen in Congo ontstond in 2012 de Mouvement du 23 mars (M23), een verwijzing naar het vredesakkoord van 23 maart 2009 tussen de Congolese rebellen en de regering. De misdaden die M23 beging vormden voor het Internationaal Strafhof de aanleiding om het arrestatiebevel tegen Ntaganda opnieuw uit te vaardigen.

The Terminator

Ntaganda’s lidmaatschap van verschillende gewelddadige groepen maakten van “The Terminator” een symbool van de straffeloosheid in Oost-Congo .

Uiteindelijk gaf Ntaganda zichzelf vrijwillig aan na een splitsing binnen de M23. Op 18 maart 2012 klopte hij aan bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda. Door een samenwerking van de Amerikanen, Nederlanders en Rwandezen belandde Ntaganda in de cel in Den Haag.

Ntaganda moest in september al voor het Internationaal Strafhof verschenen zijn, maar de aanklager vroeg toen meer tijd.

Ntaganda blijft volhouden dat hij onschuldig is.

Meer achtergrond over Bosco Ntaganda leest u hier: http://www.mo.be/artikel/de-killer-koning-van-noord-kivu

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.