Congolese soldaten plunderen en verkrachten

Soldaten van het Congolese regeringsleger maken zich schuldig aan plundering en verkrachting in verscheidene dorpen in Oost-Congo.
Honderden Congolese soldaten, vaak onderbetaald en ongemotiveerd, zijn sinds maandagnacht op de vlucht voor de rebellen van de afvallige generaal Laurent Nkunda. Vooral uit de regio rond Kanyabayonga - 175 kilometer ten noorden van de provinciehoofdplaats Goma - zijn ze aan het plunderen gegaan.
‘Ze stelen auto’s, fietsen en voedsel’, zegt luitenant-kolonel en woordvoerder van de VN-vredesmacht in Congo Jean-Paul Dietrich. ‘Er zijn ook berichten van verkrachtingen.’

Gevoelig


De kritiek van de VN op het Congolese leger is gevoelig voor zowel Kinshasa als de VN zelf, omdat de VN-vredesmissie in Congo herhaaldelijk gewapende steun heeft verschaft aan de regeringstroepen in hun strijd tegen Nkunda.
Rebellenleider Nkunda, die claimt de Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen, dreigt Goma in te nemen en de Congolese regering ten val te brengen. Kinshasa weigert met Nkunda te praten. De regering beschouwt hem als oorlogsmisdadiger en pion van buurland Rwanda bij pogingen Congo te destabiliseren.
De Congolese overheid liet weten dat ze er alles aan zal doen om de daders van de gewelddadigheden van de afgelopen week te vervolgen.  ‘De soldaten die zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting, plundering of andere gewelddadigheden worden gestraft’, verklaarde overheidswoordvoerder Lambert Mende woensdag tegenover persbureau AFP.

Extra troepen


Niet alleen de VN maakt zich zorgen over de gewelddadigheden. Oxfam International liet al eerder weten dat de Congolese bevolking te maken heeft met  een flinke verhoging van gedwongen arbeid, verkrachting en wijdverspreid barbarisme.
Juliette Prodhan, hoofd van Oxfam in de Democratische Republiek Congo: ‘De situatie in Congo is schrijnend: het is duidelijk dat de bevolking niet de zorg krijgt die ze nodig heeft. Afgelopen week waren er meer dan 66 meldingen van verkrachting. De internationale gemeenschap moet haar inspanningen verdubbelen om een staakt-het-vuren veilig te stellen en door directe extra steun aan de vredeskorpsen van de VN.’

De situatie in Congo is schrijnend: het is duidelijk dat de bevolking niet de zorg krijgt die ze nodig heeft.
Extra manschappen


VN-chef Ban Ki-moon herhaalde deze week nogmaals zijn de oproep aan de Veiligheidsraad om in te stemmen met drieduizend extra manschappen voor de VN-missie in Congo. Sinds het geweld opnieuw oplaaide, zijn volgens de VN zeker een kwart miljoen Congolezen op de vlucht geslagen.
De VN-ondersecretaris voor vredesmissies Alain Le Roy, zei echter dat een beslissing over extra troepen ‘niet voor het einde van de maand’ genomen zal worden. De leden van de V-raad wachten een rapport van Ban over de situatie af, alvorens zij een besluit nemen, aldus Le Roy.
De VN-missie in Congo, Monuc, is met 17.000 blauwhelmen ’s werelds grootste vredesmissie. Minder dan 6.000 van de militairen bevinden zich in Noord-Kivu, waar het geweld zich concentreert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.