Cuba bouwt handelsbetrekkingen met Latijns-Amerika uit

In Havana zijn de voorbije dagen ongeveer honderd Amerikaanse bedrijven minder komen opdagen voor een traditionele internationale handelsbeurs. Cuba hoopt dat hun plaats wordt ingenomen door ondernemingen uit Latijns-Amerika, Rusland en het Verre Oosten.
Amerikaanse bedrijven nemen sinds 2000 deel aan de handelsbeurs in Havana. Sinds dat jaar mogen ze ondanks een 44 jaar oud Amerikaans handelsembargo levensmiddelen verkopen aan Cuba. Maar Washington heeft nieuwe maatregelen afgekondigd die transacties met Cuba nog moeilijker maken. Het Cubaanse staatsbedrijf Alimport zegt dat het nu op de beurs in Havana slechts voor 87 miljoen dollar contracten afsloot met Amerikaanse exporteurs. Vorig jaar was dat nog voor 259 miljoen dollar.

Het gat dat de Amerikanen lieten vallen op de handelsbeurs, werd opgevuld door bedrijven uit China, Vietnam, Venezuela en andere landen van Zuid-Amerika.

Cubaanse analisten verwachten veel van het in juli afgesloten complementariteitsakkoord tussen Cuba en de Mercosur, het handelsblok tussen Brazilië, Argentinië, Venezuela, Uruguay en Paraguay. Dat akkoord moet toelaten de importtarieven en importbeperkingen tussen de ondertekenaars af te bouwen. De handel tussen Cuba en de Mercosur bedroeg vorig jaar 350 miljoen euro, maar door de toetreding van Venezuela eerder dit jaar, zal dat cijfer fors omhoog schieten. Venezuela is de belangrijkste handelspartner van Cuba - Caracas levert Cuba onder meer goedkope olie.

Cuba zegt dat het vanuit Latijns-Amerika goedkopere levensmiddelen kan invoeren dan vanuit de VS. Bovendien krijgt Havana er ook kredieten om zijn commerciële relaties verder uit te bouwen. Brazilië is bijvoorbeeld met geld over de brug gekomen om de handelsbetrekkingen te verbeteren en het Cubaanse productieapparaat te moderniseren. Latijns-Amerika is ook geïnteresseerd in ruiloperaties. Argentinië levert Cuba levensmiddelen en krijgt er geneesmiddelen voor in de plaats. De Cubaanse farmaceutische industrie staat internationaal hoog aangeschreven.

Cuba probeert intussen ook zijn banden met Rusland weer aan te halen. In september raakten beide landen het eens over de herschikking van een Russische lening aan Cuba van 166 miljoen dollar uit 1993 en de toekenning van een nieuwe lening van 350 miljoen dollar. Met dat geld zal Cuba goederen en diensten uit Rusland betalen. Tot 1990 was de Sovjet-Unie de belangrijkste handelspartner van Cuba.

De Cubaanse buitenlandhandel zit duidelijk in de lift. In vergelijking met de periode augustus 2004 - september 2005 noteerde Cuba dit jaar een stijging met 27 procent. Op middellange termijn lijkt het Verre Oosten de meeste groeikansen te bieden. Nu zijn Noord- en Zuid-Amerika goed voor 45 procent van de totale buitenlandse handel van Cuba, Europa telt mee voor 31 procent en het Midden-Oosten en Azië komen maar aan 21 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.