Cubaanse vluchters riskeren straf als ze hun kind in gevaar brengen

Cubaanse ouders die het leven van hun kinderen in gevaar brengen tijdens hun vlucht uit Cuba, riskeren sinds kort strenge straffen. Om die reden zitten momenteel zeven Cubaanse moeders in de gevangenis. Het is de eerste keer in meer dan tien jaar dat de Cubaanse overheid burgers vervolgt nadat ze tijdens een vluchtpoging gearresteerd werden.

“De vervolging is gebaseerd op het feit dat ze hun wettelijke verplichtingen niet na zijn gekomen als ouder of voogd van het kind, niet op het feit dat ze het land illegaal probeerden te ontvluchten. Dat wordt al jaren niet meer als een misdaad beschouwd in dit land”, beweert jurist Carlos Manuel Jiménez.

Toch is het de eerste keer sinds Cuba en de VS in 1994 en 1995 migratieakkoorden sloten, dat iemand die gearresteerd wordt tijdens een poging om het eiland te verlaten voor de rechtbank moet komen.

In de akkoorden belooft Washington de Cubanen te repatriëren die op zee worden onderschept. Havana van zijn kant verbond zich ertoe om geen vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de mensen die het land proberen te ontvluchten, zolang ze geen andere overtredingen begaan, zoals het stelen van een boot. Vóór de akkoorden was het land verlaten zonder toestemming in Cuba een misdaad waarop enkele jaren gevangenisstraf stonden.

Voor de regering is “het leven van een kind een topprioriteit, en niemand mag dat leven onbestraft in gevaar brengen”, stelt de Cubaanse regering in een communiqué naar aanleiding van de zeven gearresteerde moeders. De zeven moeders worden daarom gerechtelijke vervolgd.

De feiten deden zich voor op 5 april, toen de Cubaanse kustwacht een speedboot onderschepte die op het punt stond om een groep Cubanen het land uit te smokkelen. Dat gebeurde in het zuiden van de provincie Pinar del Río, op 140 kilometer van Havana.

Volgens het officiële rapport in Havana opende de kustwacht het vuur op de smokkelaars toen die weigerden te stoppen en, integendeel, een van de patrouilleboten probeerde te rammen. Twee van de smokkelaars, beide Cubaanse Amerikanen, raakten daarbij gewond, een derde werd gedood.

Op de oever pikte de lokale politie 39 Cubanen op die stonden te wachten op de speedboot. Onder hen waren veertien vrouwen en zeven kinderen tussen 23 maanden en veertien jaar oud.

Om de verlaten kustplaats te bereiken moesten de 39 kandidaat-vluchters, die uit vijf provincies afkomstig waren, lange afstanden wandelen door van muskieten vergeven moerasgebieden. In die barre omstandigheden bleven ze bovendien bijna twee lange dagen verstoken van water of voedsel.

Verschillende mensen hadden na hun arrestatie ter plekke medische zorgen nodig. Twee van de kinderen, drie en elf jaar oud, werden overgebracht naar het ziekenhuis voor een spoedbehandeling Ze vertoonden tekenen van uitdroging en ziekte, beweren officiële bronnen. “Door de onverantwoordelijkheid van de ouders hadden uiteindelijk alle minderjarigen medisch zorgen nodig”, stelt het officiële rapport.

Het aantal Cubanen dat naar de VS probeert te vluchten, blijft toenemen. De Amerikaanse kustwacht rapporteerde dat het in 2005 2.712 Cubanen had onderschept op zee. Dat is meer dan het dubbele van het jaar voordien, en één van de hoogste cijfers sinds de exodus van 30.000 Cubanen in augustus 1994.

Dankzij de Amerikaanse Cuban Adjustment Act uit 1966 kunnen Cubanen asiel aanvragen precies één jaar nadat ze voet aan Amerikaanse wal gezet hebben. De Cubaanse overheid klaagt dat die wet de Cubanen aanmoedigt om de 90-mijl lange zeereis naar Florida te wagen en daarmee de migratieakkoorden tussen de twee landen overtreedt. De VS van hun kant, wijzen erop dat het gebrek aan politieke vrijheid en de economische moeilijkheden in Cuba de redenen zijn die de Cubanen dwingen om hun land te verlaten.

Volgens El Nuevo Herald, een Spaanstalige krant die verschijnt in Miami in de staat Florida, slaagden in 2005 2.530 Cubanen die de VS over zee wisten te bereiken, erin asiel te verkrijgen. Via de Mexicaanse of Canadese grens slaagden nog eens 7.610 Cubanen erin de VS binnen te geraken. Toch sleept volgens de Amerikaanse kustwacht slechts 2,5 procent van de op zee onderschepte vluchtelingen een asielvergunning in de wacht.

In 2005 verdronken 42 Cubanen toen ze het eiland probeerden te ontvluchten. Onder hen waren 31 vluchtelingen die in augustus 2005 verdronken toen hun speedboot zonk. Dit jaar lieten voorlopig achttien Cubanen het leven tijdens een poging om het land te ontsnappen. (MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.