Cubanen mogen hun auto en huis verkopen

In de komende vijf jaar kunnen Cubanen hun woning of auto te koop aanbieden. Mogelijk wordt het voor de bevolking van het eiland ook eenvoudiger om naar het buitenland te reizen. Dat blijkt uit de nieuwe economische richtlijnen die de Communistische Partij maandag uitgaf.

De Communistische Partij van Cuba (PCC) keurde in april de Richtlijnen voor het economische en sociale beleid goed. Nu is het document voor de Cubanen beschikbaar. Hoewel de richtlijnen geen details bevatten over de hervormingen, staat wel te lezen dat Cubanen auto’s en huizen zullen mogen kopen en verkopen, twee langverwachte veranderingen.

In het huidige systeem kunnen Cubanen wel auto’s en woningen bezitten, maar kunnen ze die enkel verkopen aan de staat of ruilen met andere particulieren. De richtlijnen bevatten meer flexibele en gestroomlijnde vormen voor de zogenaamde eigendomsoverdracht (letterlijk: “ruilen, schenkingen en andere”) en voor bouwen en verbouwen van huizen.

De beslissing biedt een antwoord op de huisvestingsproblemen op het Caraïbische eiland met 11,2 miljoen inwoners, waar naar schatting een tekort bestaat van 600.000 woningen. Het is een van de meest prangende sociale kwesties in Cuba. De geregelde doortocht van orkanen verergert het probleem.

De PCC vermeldt huisvestingsprogramma’s op gemeentelijk niveau die gebaseerd zijn op de specifieke bouwmaterialen en technologieën die in een gebied aanwezig zijn, maar ook faciliteiten voor mensen om zelf een woning te bouwen.

Groepsreis naar Sovjet-Unie

Daarnaast zullen de autoriteiten “zich buigen over een beleid dat het reizen als toerist naar het buitenland vergemakkelijkt.” Sinds de revolutie van 1959 mogen de Cubanen niet reizen, met uitzondering van groepsreizen naar de voormalige Sovjet-Unie in de jaren zeventig en tachtig als beloning voor bijzonder goede werkers.

De 313 richtlijnen van de PCC om het economische beleid in Cuba te vernieuwen en de economie weer vlot te trekken, hebben betrekking op economisch beheer, macro-economie, buitenlands beleid, handel, schuld, krediet, buitenlandse investering en ontwikkelingshulp.

In de inleiding van de richtlijnen staat te lezen dat de Cubaanse economie gestoeld blijft op de socialistische eigendom van de productiemiddelen, en dat planning eerder dan de markt de leidraad vormt bij de modernisering van het economische beleid. Maar het economische model zal voortaan wel coöperaties, kleine boerderijen en een brede waaier aan zelfstandige beroepen toelaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.