Daling hongercijfer nog geen reden tot feesten

Dit jaar lijden in de wereld bijna 100 miljoen mensen minder honger dan in 2009. Maar hulporganisaties waarschuwen dat een verdere daling niet vanzelfsprekend is.
Wereldwijd hebben nog 925 miljoen mensen af te rekenen met honger. Dat maakte de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) dinsdag (14 september) bekend. Het is een forse daling in vergelijking met het cijfer van 1,023 miljard van een jaar geleden. Als die trend zich doorzet, lijkt een halvering van het aandeel van de wereldbevolking dat honger lijdt in vergelijking met 1990 binnen vijf jaar haalbaar. Dat is één van de Millenniumdoelstellingen, acht cruciale ontwikkelingsvoornemens waar alle wereldleiders zich in 2000 achter schaarden
Maar volgens experts is de daling is eerder te danken aan een onzekere verbetering van het economisch klimaat en een tijdelijke daling van de voedselprijzen dan aan blijvende vooruitgang in de strijd tegen honger.

Noodtoestand


“Het is nog is nog altijd een enorm cijfer. De ergste gevolgen van de crisis zijn een beetje verdwenen, maar er is geen reden tot feesten”, zegt Alex Rees, hoofd hongerbestrijding van de Britse organisatie Save the Children. “Het gevoel van hoogdringendheid mag niet verdwijnen. Er heerst nog altijd een noodtoestand in veel delen van de wereld.”
De wereld produceert genoeg voedsel om iedereen te eten te geven, maar arme mensen blijven erg kwetsbaar voor de schokken die recessies of misoogsten kunnen veroorzaken. Een slechte graanoogst deed Rusland deze zomer bijvoorbeeld zijn graanuitvoer stopzetten. Dat leidde meteen tot speculaties dat de graanprijzen weer omhoog zouden kunnen schieten tot het niveau van 2008, dat miljoenen mensen in de problemen bracht. De FAO en het gezaghebbende Internationaal Onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid (IFPRI) zeggen dat de internationale voedselvoorraden daarvoor nu te groot zijn, maar ze geven wel toe dat de situatie volatiel is.
“De voedselcrisis is niet weg, 925 miljoen mensen die honger lijden, is nog altijd een schandaal”, zegt Jeremy Hobbs, de directeur van de hulporganisatie Oxfam International. “De daling heeft meer te maken met geluk dan met wijsheid. Er kan elk moment een nieuwe voedselcrisis uitbreken zolang de regeringen de onderliggende oorzaken van de honger niet aanpakken. Dat zijn de klimaatverandering, de snel veranderende voedselprijzen en decennia van te lage investeringen in de landbouw.”

Onaanvaardbaar


Ook FAO-baas Jacques Diouf vindt de situatie nog altijd “onaanvaardbaar”. “Elke zes seconden sterft er een kind door problemen die met ondervoeding te maken hebben. Honger blijft de grootste tragedie en het ergste schandaal in de wereld”, zei Diouf dinsdag.
De FAO en het Wereldvoedselprogramma wijzen erop dat honger overwonnen kan worden. Dat bewijzen goede resultaten in landen als Nigeria, Armenië en Brazilië. Die landen helpen kleine boeren om meer te produceren en zorgen voor veiligheidsnetten zodat arme mensen korte crisissen te boven kunnen komen.
“We kunnen een einde maken aan de honger, maar hebben we ook de wil om dat te doen?” vraagt Tony P. Hall zich af, de directeur van de Amerikaanse Alliance to End Hunger. “Het is een zaak van economische, politieke en spirituele wil. Tot hiertoe hebben we die niet aan de dag gelegd.”
Het astronomische hongercijfer lijkt maar bij weinig mensen echt verontwaardiging op te roepen. De FAO lanceerde eerder dit jaar een internationale petitie op het internet om mensen de kans te geven te laten zien dat het hongerprobleem hen heel kwaad maakt, en om hun regeringen aan te zetten meer te doen. Tot hiertoe hebben nog maar iets meer dan 720.000 mensen de petitie ondertekend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.