De Belgische kiesstrijd in Emirdağ

Turkije verkeert in volle kiesstrijd. De meeste politieke partijen hebben hun kandidaten bekend gemaakt voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen op 29 maart. Turkije telt 81 provincies, 850 arrondissementen, 2941 gemeenten en ruim 35.000 dorpen. Op alle niveaus moeten de politieke mandaten –de wetgevende én uitvoerende– hernieuwd worden.
Eén van de plaatsjes waar gestemd wordt, is het Anatolische arrondissement Emirdağ, één stadscentrum en zeventig dorpen groot. Emirdağ heeft België een speciale betekenis: het gros van de Belgen met Turkse roots (in hoofdzakelijk Gent en Brussel) is immers afkomstig uit deze regio. Er zijn intense sociale, culturele en economische banden met Emirdağ en de Turkse Belgen hebben er, gezien hun dubbele nationaliteit, zelfs stemrecht. Als ze tenminste tijdens de stembusgang ter plekke zijn en niet in België.
Tijdens de vorige kiescampagne van 2004 namen twee kartels (een links en een rechts) het tegen elkaar op. Een rechts/extreem-rechtse coalitie (van AKP, MHP, DYP, ANAP), geleid door de ingenieur en huidige burgemeester Lütfi Ihsan Dag (AKP) haalde het van advocaat en uittredend burgervader Ismet Güler (CHP). Dit keer liggen de kaarten anders, omdat de kartels van toen uiteengevallen zijn en de uittredende burgemeester niet opkomt.
Vandaag dingen zes kandidaten (Mehmet Pala, Cengiz Pala, Aslan Sayin, Ceylan Morca, Ibrahim Coskun Özpolat et Mustafa Aydemir) naar de felbegeerde burgemeesterssjerp. Centraal in de kiesstrijd staan dezelfde dossiers als weleer: de heraanleg van ondergrondse infrastructuur (de waterleidingen van Emirdağ bevatten asbest), een halt toeroepen aan de uittocht van jonge generaties naar België, het sociaal-cultureel aanbod uitbouwen voor de Belgisch-Turkse vakantiegangers (tijdens de zomermaanden stijgt het bevolkingsaantal in Emirdağ van 20.000 tot 100.000 inwoners), de werkloosheid indijken en het onderwijs opkrikken.
Omdat slechts weinig kiezers (niet meer dan 10.000) de kiesstrijd beslechten, zetten kandidaten niet geringe middelen (bijna 30.000 euro) in om hun cousins-voisins te overhalen voor hen te stemmen. Affiches rollen van de persen, vlaggen worden aangesleurd, op de markt rijden camionnetten rond met schallende luidsprekers en tijdens politieke meetings wordt propaganda gevoerd of worden tegenstanders afgekraakt. Op 29 maart spreekt de kiezer zich uit over wie de nieuwe burgemeester wordt van Emirdağ. Eén van zijn eerste taken zal zijn de hulp vanwege de Turkse diaspora in België opnieuw aan te zwengelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.