De Ground Zero van de klimaatwijziging

Van 20 tot 24 april vindt in Anchorage, Alaska, een klimaattop van inheemse volkeren plaats. Gastheer van de conferentie is het Canadese onderzoeksnetwerk ArcticNet. Bedoeling is aandacht te vragen voor de impact van de globale opwarming op de leefomstandigheden van inheemse volkeren.
Voor inheemsen overal ter wereld is de natuur waarin ze leven de belangrijkste bestaansbasis: voor hun dagelijks levensonderhoud, hun kennissysteem, hun cultuur en religie, voor alles wat zin geeft aan hun bestaan. Maar wereldwijd ondergaat die natuurlijke omgeving diepgaande wijzigingen door de globale opwarming. Nergens anders ter wereld warmt de aarde zo snel op als aan de Noordpool. Voor de Inuit zal de nabije toekomst er heel anders uitzien eenmaal het ijs en de permafrost zijn verdwenen. ‘Voor de globale opwarming zijn de Inuit als de kanaries in de mijnschacht. Ze zijn de voorbode van de instorting van een heel systeem,’ zegt Louis Fortier, wetenschappelijk directeur van ArcticNet. Inheemsen uit de verschillende continenten vragen daarom om nauwer betrokken te worden bij de besprekingen voor een post-Kyoto akkoord. Ze willen hun zeg doen in de onderhandelingen over de klimaatplannen en adaptatieprojecten, niet alleen omdat ze  –vandaag al– slachtoffer zijn van de opwarming maar ook omdat ze weerstand bieden op basis van een rijkdom aan  traditionele kennis die ook in een breder kader nuttig kan zijn om de opwarming te bestrijden. Op de klimaatconferentie in Kopenhagen, in december, willen ze als volwaardige gesprekspartner mee aan de onderhandelingstafel zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.