De meisjes van Kabul

Een sportproject opzetten om Afghaanse meisjes uit hun isolement te halen. Het lijkt onwaarschijnlijk maar het kan, en zelfs op een succesvolle manier. Dat bewijst Awista Ayub met dit verhaal.
Afghanistan is een land geteisterd door vele oorlogen en waaruit – in de loop der jaren - veel mensen zijn gevlucht. Onder hen ook de familie Ayub, die in 1979 naar Amerika trok, voor wat oorspronkelijk een ‘tijdelijk’ verblijf zou worden.
De Afghaans-Amerikaanse Awista Ayub reisde gedurende haar hele jeugd in haar verbeelding terug naar haar geboorteland, waar ze al sinds tweejarige niet meer was geweest. Echt terugkeren bleek lange tijd niet mogelijk door de opeenvolgende oorlogen maar toen het Talibanregime was verdreven, stond de deur naar Afghanistan weer open.
Ayub besliste dat ze meer dan ooit iets voor haar land wou doen. Al snel komt het idee om een sportproject op te zetten en uiteindelijk laat ze acht Afghaanse meisjes naar de Verenigde Staten komen om er een voetbalkamp te volgen. Ze wil op die manier de meisjes uit hun isolement halen, laten samenwerken en meer vrijheid bieden.
Op basis van haar eigen herinneringen en interviews met de meisjes, hun familie, coaches enz. vertelt Ayub het verhaal, een reconstructie van het voetbalproject, maar dit vlot geschreven boek gaat niet alleen over sport. Het gaat ook over twee culturen, met verschillen en gelijkenissen, en hoe deze kunnen samenkomen in een persoon, de schrijfster zelf. De twijfels en angsten van Awista, de meisjes, de familie en de samenleving worden in beeld gebracht, tegen de achtergrond van de Afghaanse cultuur. Een mooi portret van dappere meisjes die bereid zijn kansen te grijpen in een land waar dat, gezien de geschiedenis, niet evident is.
Ondertussen heeft het project navolging gekregen in heel het land, een groeiende vrouwenvoetbalcompetitie is uitgebouwd met vijftien ploegen en honderden deelneemsters.

Awista Ayub. De meisjes van Kabul is uitgegeven bij Arena, 223 blzn, ISBN 978-90-8990-118-7.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.