"De toekomst ligt in groene technologie"

Achim Steiner, de grote baas van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), denkt dat Mexico een unieke leidersrol kan spelen in de ontwikkeling van een “groene economie”.
“Unep wil nieuwe en creatieve initiatieven voor een welvarende, groene economie bestuderen”, zei Steiner bij zijn recente ontmoeting met de Mexicaanse president Felipe Calderón.

Steiner, die geboren is in Brazilië, werd in 2006 door de Algemene Vergadering van de VN verkozen tot grote baas van UNEP voor een periode van vier jaar. Daarvoor was hij hoofd van de World Conservation Union (IUCN) sinds 2001. Hij  is enthousiast over de “belangrijke milieu-initiatieven van Mexico, waaronder het Nationale Ontwikkelingsplan waarin milieu één van de vijf pilaren is.”

Hij onderstreepte ook dat Mexico, waar op 5 juni 2009 de volgende Wereldmilieudag doorgaat, een “cruciale rol kan spleen op de internationale klimaatconferentie in Kopenhagen” en een “voorbeeld van een succesvolle groene economie kan vormen voor de rest van Latijns-Amerika.”

IPS: Mexico heeft, net als alle Latijns-Amerikaanse landen, in de eerste plaats naar zijn natuurlijke rijkdommen, zoals olie, gas, mineralen en de landbouw, gekeken om economische groei aan te drijven. Ziet u dat veranderen?



ACHIM STEINER: Ik denk dat Mexico zich op een kruispunt bevindt tussen een traditionele economie op basis van de eigen grondstoffen, en de nieuwe, groene economie. Welvaart in de toekomst ligt naar mijn mening in de groene economie, en Mexico is in die richting aan het evolueren. In het voorbije jaar alleen al exporteerde het voor 2,3 miljard dollar aan zonnepanelen.

Het Nationale Programma voor Zonneboilers (Procalsol) wil tegen 2011 2.500.000 vierkante meter systemen geïnstalleerd hebben in Mexico. Dat kan honderdduizend nieuwe jobs creëren. Tegen 2020 zou het project nog kunnen uitgroeien tot 23,5 miljoen vierkante meter, waardoor 27 miljoen ton CO2 uit de atmosfeer gehouden wordt. Dat zijn geen kleine cijfers.

Wat gebeurt er in de andere Latijns-Amerikaanse landen op dat vlak?



Brazilië en Costa-Rica zijn onder de leidende landen om die overstap te maken. Om een gevaarlijke klimaatverandering te vermijden in de toekomst, hebben we een compleet andere economie nodig. Het is van cruciaal belang dat landen elkaar helpen zodat we kunnen evolueren naar een betere situatie.

Het Kyoto Protocol uit 1997 riep een Clean Development Mechanism (CDM) in het leven om de overdracht van groene technologieën en de financiering daarvan voor ontwikkelingslanden mogelijk tem aken. Heeft Latijns-Amerika daarvan kunnen profiteren?



Uit heel recente cijfers blijkt dat Brazilië aan de leiding staat met 303 CDM-projecten, en sinds september is Mexico tweede met 187 projecten die goedgekeurd zijn of op weg zijn om goedgekeurd te worden. In 2004 had het land amper vier projecten, dus dat is een opmerkelijke vooruitgang. Chili is derde met 56 projecten, Colombia heeft er 32, Argentinië dertig en Panama veertien.

Deskundigen benadrukken dat Latijns-Amerika nog een enorm potentieel heeft op het vlak van energie-efficiëntie. Tegen 2012 zouden in totaal 1200 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische CDM-projecten in de pijplijn kunnen zitten.

Dat betekent dat er een hoop technologie en financiering naar de regio komt. En we verwachten ons aan een belangrijke uitbreiding van het programma in de volgende tien jaar, ter waarde van honderden miljarden dollars.

Denkt u dat Latijns-Amerika wakker ligt van de klimaatverandering?



De bevolking maakt zich zorgen. Heel wat mensen in de regio hebben de gevolgen van orkanen, droogtes en overstromingen aan de lijve ondervonden, en ze weten dat die alleen frequenter zullen worden. CDM voorziet de financiering en de technologie om de overstap naar groene, minder vervuilende economie.

De wereldgemeenschap komt in 2009 samen in Kopenhagen om over een nieuw klimaatverdrag te onderhandelen. Wat kan de rol van Mexico daarin zijn?



Mexico kan een belangrijke voortrekker worden en een brug vormen tussen het geïndustrialiseerde noorden en het ontwikkelende zuiden. We moeten een eerlijk verdrag uitdokteren voor alle landen, en ik geloof dat de ervaring van Mexico onschatbaar zal zijn om creatieve ideeën aan te leveren en een overeenkomst uit te werken. Ik denk dat het succes van Mexico onder het CDM een goed voorbeeld vormt van wat er bereikt kan worden op het vlak van technologie en financiering.

De economische crisis in de VS raakt de markten overal ter wereld en de economieën van andere landen. Wat is het juiste antwoord?



Bij elke economische crisis wordt het perspectief op lange termijn uit het oog verloren. Toch is de overschakeling naar een groene economie naar een minder vervuilende economie de beste investering die Mexico of eender welk land kan maken.

Investeringen in energie-efficiëntie bijvoorbeeld leveren jobs op en verminderen de energiekost en de uitstoot van broeikasgassen. Het is een win-win-strategie. Tijdens een economisch dal is groene technologie de beste investering. Nieuwe investeringen in deze technologieën liepen op tot 148 miljard dollar in 2007, een stijging van 60 procent tegenover 2006. Het tijdperk van de goedkope olie is duidelijk voorbij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.