De wereld in 2025: grondstoffenoorlog

Gebrek aan grondstoffen zal in de toekomst steeds vaker hand in hand gaan met wereldwijd gewapend conflict. Dat staat nu ook te lezen in een nieuw rapport van de National Intelligence Council (NIC), het studiecentrum van de Amerikaanse inlichtingendiensten. In Global Trends 2025 beschrijft de NIC een wereld waarin energiearme landen steeds harder zullen vasthouden aan hun energiebronnen in het buitenland.
De kans op oorlog met andere energiearme landen die naar dezelfde bronnen dingen zal hierdoor steeds groter worden. Het gebrek aan grondstoffen zal ook op minder directe manieren tot gewelddadige conflicten leiden: de NIC wijst op wapen- en technologietransfers, die net als militaire en politieke allianties steeds vaker door energiearme naties als pasmunt zullen worden gebruikt en de regionale stabiliteit in gevaar kunnen brengen. Dat is nu al het geval in Centraal-Azië waar China, Rusland en de Verenigde Staten elkaar bekampen voor gas- en oliereserves.
Een andere heet hangijzer is de macht van de petro-elites in landen als Angola, Nigeria, Azerbeidzjan en Kazachstan, waar de opbrengsten van de oliewinning steeds terechtkomen in de zakken van een kleine groep machthebbers. Volgens het rapport zal elke machtwissel in deze landen gepaard gaan met aanslagen op pijpleidingen, raffinaderijen en andere infrastructuur. Gebeurtenissen die op hun beurt aanleiding zullen geven tot ‘buitenlandse militaire interventie om de energietoevoer te beveiligen’, aldus de NIC.
Ook de terrorismedreiging zou toenemen door grondstoffenschaarste.
Droogte en klimaatverandering zullen volgens de NIC grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten onbewoonbaar maken. Dat doet honderden miljoenen arme jongeren migreren naar megasteden in de Derde Wereld of naar rijke landen die minder te lijden hebben onder de klimaatverandering. Velen onder hen kunnen door immigratieproblemen in de handen van criminelen of militante bewegingen terechtkomen.
Volgens het rapport zijn water en olie de twee belangrijkste factoren die tot globaal conflict zullen leiden. Oliereserves lopen aan een ontzagwekkend tempo leeg en de bronnen bevinden zich in de meest onstabiele regio’s van de wereld. Momenteel hebben zeshonderd miljoen mensen in 21 landen geen toegang tot zuiver drinkwater. De wereldbevolking zal de komende twintig jaar stijgen met 1,2 miljard, waardoor in 2025 naar schatting 1,4 miljard mensen dorst zullen lijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.