Denis Mukwege en Hans Herren bij winnaars Right Livelihood Award

In Zweden zijn de vier winnaars van de Right Livelihood Awards bekend gemaakt. De Congolese chirurg Denis Mukwege, Paul Walker, een Amerikaanse jurist tegen chemische wapens, Raji Sourani, een Palestijnse mensenrechtenactivist en de Zwitserse pionier in duurzame landbouw Hans Herren mochten de prijs in ontvangst nemen. 

De prestigieuze Right Livelihood Award – ook “alternatieve Nobelprijs” genoemd -  wordt jaarlijks toegekend in het Zweedse parlement aan personen of organisaties met uitzonderlijke ingezet voor het vinden van praktische oplossingen voor urgente en hedendaagse problemen in de wereld.  

Amerikaan en Congolees in de bloemetjes gezet

Dit jaar ging de prijs naar vier laureaten die een prijzenpot van ruim 230 duizend euro delen. De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, die twee jaar geleden de Internationale Koning Boudewijn prijs in ontvangst nam, kreeg een award voor het behandelen van ruim veertigduizend verkrachte vrouwen in de Congolese oorlogsregio Kivu. Zelfs na meerdere aanslagen op zijn leven zette de chirurg zijn werk voort en bleef hij de oorzaken van massaverkrachtingen aankaarten.

Paul Walker, een Amerikaanse jurist mocht de prijs van de jury in ontvangst nemen voor zijn “onvermoeibare inzet in de strijd tegen chemische wapens”. De Amerikaan is directeur van milieuorganisatie Green Cross International en probeert al sinds 1995 de wereld vrij te maken van nucleaire, chemische en biologische wapens.

Primeur voor Palestina en Zwitserland

De mensenrechtenactivist Raji Sourani is de eerste Palestijn die een Right Livelihood Award in ontvangst mocht nemen. Hij werd geprezen voor zijn decennialange inzet voor het verdedigen en promoten van mensenrechten in Palestina en de Arabische wereld. In de Gazastrook werd de 59-jarige Sourani meerdere malen gevangengenomen door de Israëlische en Palestijnse autoriteiten voor zijn scherpe actievoering.

Ook agronoom Hans Herren mocht als eerste Zwitser de prijs in ontvangst nemen. ‘Voor zijn expertise en uitzonderlijk werk in het promoten van een veilige en duurzame mondiale voedselvoorziening’, bejubelde de jury.

Een uitzonderlijke carrière

Herren is niet alleen expert in duurzame landbouw. In 1995 ontdekte hij een biologisch controlesysteem tegen een nieuwe plaag die een gigantische Afrikaanse voedselcrisis dreigde te veroorzaken. Herren, voormalig directeur van succesvolle internationale organisaties als IAASTD en ICIPE, ontdekte een kleine wesp die een agressief plaagdier van de cassavewortel – een van de belangrijkste voedselbronnen in Afrika - kon onderdrukken. Deze ontdekking redde miljoenen mensenlevens in West-Afrika van een voedselcrisis.

Hans Herren is huidig directeur van het Amerikaanse Millennium Institute, dat zich inzet voor een duurzame toekomst op aarde. In 1998 startte Herren de Biovision Foundation voor ecologische ontwikkeling. Biovision bestrijdt honger en armoede via ecologische methoden en probeert duurzame leefomstandigheden te creëren via meer dan dertig grote projecten in Oost-Afrika en Zwitserland. 

Met de Right Livelihood Award is Herren niet aan zijn proefstuk toe. Zijn impressionante carrière zorgde reeds voor verschillende prijzen waaronder de Wereldvoedselprijs (1995), de One World Award (2010) en de Tyler Prize (2003) van de universiteit van Zui-California.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.