Desmond Tutu hoopt op Amerikaans ‘sorry’ voor Irak

Aartsbisschop Desmond Tutu heeft in een interview met BBC News zijn hoop uitgedrukt dat de regering-Obama van de gelegenheid gebruik zal maken om terug bruggen te bouwen tussen de wereldblokken die door zijn voorganger werden gepolariseerd.
Desmond Tutu zal vandaag in Londen een lezing geven ter ere van de 75e verjaardag van het Brittish Council in Afrika dat verdienstelijk werk leverde tijdens de Apartheidsstrijd van Nelson Mandela in de jaren ’90. In een exclusief interview liet hij al een paar van zijn standpunten doorschemeren.
De voormalige winnaar van de Nobelprijs voor Vrede stopte daarbij zijn vreugde voor de verkiezingsoverwinning van huidig president Barack Obama niet weg. ‘Ik wilde opnieuw springen, dansen en roepen zoals ik in april 1994 deed nadat ik voor de eerste keer mocht gaan stemmen in Zuid-Afrika’, vertelde Tutu enthousiast.

Kans tot verzoening


Ondanks zijn enthousiasme bouwde hij wel enige voorzichtigheid in zijn verklaringen. Hij verwees daarbij naar de publieke opinie die zich ondanks alle sympathie rond 9/11 helemaal tegen de Verenigde Staten keerde nadat de schandaaltoestanden van Abu Ghraib en Guantanamo Bay aan het licht kwamen. 
‘Ook Obama moet goed oppassen dat hij het krediet dat zijn verkiezingsoverwinning hem opgeleverd heeft niet verspeelt’, waarschuwde Tutu. Hierin zal volgens hem Hillary Clinton als Minister van Buitenlandse Zaken een sleutelrol spelen. Zij kan nu immers profiteren van de frisse wind die door de VS waait, en de verzuurde banden met de andere wereldblokken uit de periode-Bush terug aanhalen. ‘Ik zou het prachtig vinden mocht Obama zijn verontschuldigingen aanbieden aan Irak voor het leed dat zijn voorganger er bezorgd heeft’, zegt de aartsbisschop.  Hij hoopt ook dat Obama hard zal optreden tegen Amerikaanse dictators.

Ik wilde opnieuw springen, dansen en roepen zoals in 1994.
Zeven jaar stuurloos 


De voorbije zeven magere en inspiratieloze jaren onder president Bush wil hij zo snel mogelijk vergeten. ‘De regering Bush is erin geslaagd om zowat iedereen op stang te jagen. Met zijn vechtersbaashouding heeft hij de hele wereld gepolariseerd en aan stukken gereten.’
De rol die het Verenigd Koninkrijk heeft meegespeeld in de ‘oorlog tegen het terrorisme’ kan Tutu niet goedpraten. De nauwe samenwerking met de VS heeft het imago van het land geschaadt. Bovendien mankeerde het Verenigd Koninkrijk ook een ‘verlossende Obama factor’ die zich openstelt voor de perceptie in het buitenland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.