Dood Congolese mensenrechtenactivist wakkert debat over straffeloosheid aan

Het lijkt er sterk op dat de autoriteiten betrokken zijn bij de dood van de Congolese activist Floribert Chebeya, afgelopen woensdag. Dat zegt VN-rapporteur buitengerechtelijke executies Philip Alston. Na zijn dood flakkert het debat over de straffeloosheid in Congo opnieuw op.
Het lijkt er sterk op dat de autoriteiten betrokken zijn bij de dood van de Congolese activist Floribert Chebeya, afgelopen woensdag. Dat zegt VN-rapporteur buitengerechtelijke executies Philip Alston. Na zijn dood flakkert het debat over de straffeloosheid in Congo opnieuw op.

Het lichaam van de 47-jarige Chebeya werd woensdag in zijn auto gevonden. De directeur van de organisatie “Stem van de stemlozen voor mensenrechten” moest de dag ervoor verschijnen voor de beruchte politie-inspecteur John Numbi. Sinds die afspraak is hij niet meer teruggezien. De hele wereld heeft geschokt gereageerd op de dood van de man die pionier was in de strijd tegen straffeloosheid in Congo.

“Terwijl we nog wachten op de uitkomsten van het onderzoek naar de dood van zes andere journalisten en mensenrechtenactivisten, is hier alweer een nieuwe moord”, zegt George Kazadi, journalist en lid van de Congolese Coalitie voor het Internationaal Strafhof. “Maar ook hier zullen de autoriteiten waarschijnlijk niets mee doen.”

Condooms



Volgens de politie lagen er gebruikte condooms, een lustopwekkend middel, sporen van nagels en haar van een pruik in de auto. Hij zou geen verwondingen hebben. Chebeya’s naaste medewerkers, die het lichaam hebben gezien, spreken dat tegen, en verwerpen de suggestie dat hij door een prostituee vermoord zou zijn. Het lichaam vertoonde volgens hen sporen van handboeien en slagen.

Het lichaam van zijn chauffeur, Fidèle Bazana Edadi, is intussen ook gevonden. Dat zou ook geen sporen van verwondingen vertonen, maar zijn familie mocht het lichaam aanvankelijk niet zien. Toen dat wel mocht, was zijn lichaam grotendeels bedekt en had hij een verband om zijn hoofd, zegt een vertegenwoordiger van Human Rights Watch, die erbij was. De organisatie roept met Amnesty International op tot een onafhankelijk onderzoek.

“De regering moet een onafhankelijke commissie instellen om de ware toedracht te verhelderen”, zegt ook Godé Mpiana, een Congolese mensenrechtenactivist. “Het lijkt er echter op dat we moeten vrezen voor een moord. We hebben genoeg van de straffeloosheid van moordenaars, die steeds vaker journalisten en mensenrechtenactivisten doden.”

“Zijn dood is een groot verlies voor de mensenrechtengemeenschap”, heeft de VN-Commissaris voor Vluchtelingen, Navi Pillay, verklaard. “Ik roep de autoriteiten op om snel en diepgaand onderzoek te doen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken worden berecht.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.