Droogte in Brazilië bedreigt melkproductie

De ergste droogte in een halve eeuw in het noordoosten van Brazilië eist een zware tol van de melkboeren in de regio. Als er niet snel regen komt, is de hele industrie in gevaar.

Net als andere dagen komen de melkboeren bij het ochtendgloren naar Afranio om bij Cooafra, de grootste coöperatieve in de regio, hun melk af te leveren. Maar het zijn harde tijden nu de regio geteisterd wordt door de ergste droogte in een halve eeuw. Duizenden koeien sterven en tientallen boeren geven het op.

Edivaldo Souza, een lokale boer met zo’n vijftig koeien, kan nog net het hoofd boven water houden. Maar zijn dieren, die normaal goed zijn voor 80 liter melk per dag, leveren er nu nog maar 25. “Mijn koeien zijn mager en ze produceren niet veel melk meer”, zegt hij. “Het is een harde tijd voor ons.”

Levensvatbaar

Cooafra produceert naast melk een aantal kazen, boter en yoghurt, die in nabijgelegen steden verkocht worden. De zeventienduizend inwoners van Afranio zijn sterk afhankelijk van de industrie. Maar van de 180 boeren die de coöperatieve telde, hebben er al 50 opgegeven. Daarmee komt het hele model op de helling.

“Tijdens een normaal jaar met goede regen werken we met 9000 liter melk per dag”, zegt Carlos Rommel, directeur van Cooafra. “Maar vandaag moeten we het 4000 liter stellen. Als we onder die grens zakken, is het model niet levensvatbaar meer en kunnen we de coöperatieve niet redden.”

Broodwinning

Door de tekorten verdient de coöperatieve wat meer aan een liter melk, maar de kosten om het vee in leven te houden en melk te produceren zijn nog veel sterker gestegen.

De 62-jarige Raimundo Lima is al heel zijn leven melkveehouder. Maar in het voorbije jaar heeft het maar één keer geregend, waardoor de weiden van zijn koeien veranderd zijn in stof en rotsen.

Zijn koeien leverden vroeger 100 liter melk per dag, maar nu nog maar 40 liter. Hij geeft bovendien zijn hele pensioen uit aan voeder en water om de dieren in leven te houden. “Mijn boerderij sluiten is de laatste optie”, zegt hij. “Het is mijn manier van leven, het is mijn broodwinning”.

Steun

President Dilma Rousseff heeft al voor een miljard dollar aan hulp voor de getroffen regio beloofd. Volgens de overheid is er al voor 175 miljoen dollar verdeeld onder de 40.000 veeboeren, maar in Afranio heeft men van dat geld nog niet veel gezien.

De boeren zetten zich schrap nu het traditionele regenseizoen in april al weer ten einde loopt. Ook al zou er nog regen vallen – en die kans is klein – dan zal het de industrie nog drie à vier jaar kosten om er weer bovenop te komen, schat Lima.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.