Droogte in Oost-Afrika van kwaad naar erger

De Hoorn van Afrika krijgt de komende tijd met nog meer droogte af te rekenen, voorspellen wetenschappers. Daarvoor zorgen de opwarming van de aarde en de ontbossing in de regio. Op lange termijn is er beterschap in zicht, maar dan moeten de bomen wel blijven staan.

Van maart tot mei zal het 40 tot 50 procent minder regenen in de Hoorn van Afrika, voorspelt het International Research Institute for Climate and Society, een onderzoeksinstituut van de Amerikaanse Columbia University. De landen die het meest last krijgen van die droogte zijn Ethiopië, Somalië en Kenia. Door de aanhoudende droogte zijn in die landen de afgelopen weken al honderden mensen en tienduizenden dieren omgekomen. In de Hoorn van Afrika hebben 11,5 miljoen mensen voedselhulp nodig als gevolg van de droogte van vorig jaar.

Oost-Afrika kampt met twee ongunstige klimaatverschijnselen. Door de ontbossing en de drooglegging van moerassen verdampt er minder water boven het land, in die streek een belangrijke bron van neerslag. De opwarming van de aarde verergert het probleem. De universiteit van Kaapstad waarschuwde begin deze maand dat de hoeveelheid oppervlaktewater tegen het einde van de eeuw in grote delen van Afrika sterk kan teruglopen als gevolg van de stijgende temperaturen.

Oost-Afrika maakte vroeger om de vijf à zeven jaar een droogteperiode door. Sinds het einde van de jaren tachtig blijft de regen veel vaker uit. De vorige droogterampen in Oost-Afrika dateren van 2001 en 2002. Ook in 1999, 1997, 1992 en 1987 regende het veel te weinig. Door die snelle opeenvolging krijgen de natuur en arme boeren geen kans zich te herstellen.

Volgens de Verenigde Naties heeft Kenia tussen 2000 en 2003 meer dan 7.000 hectaren bossen verloren. Waar de bomen verdwijnen, krijgt erosie vrij spel, zodat nog meer vegetatie verloren gaat. In het zuiden van Somalië is de kaalslag waarschijnlijk nog dramatischer. Plaatselijke ondernemers produceren houtskool die ze voor een deel exporteren naar de Golfstaten.

Op lange termijn ziet de situatie voor Oost-Afrika er beter uit dan in veel andere delen van Afrika. De Hoorn van Afrika en het oostelijke deel van de regio van de Grote Meren kunnen de komende honderd jaar 10 tot 20 procent meer regen verwachten, voorspellen de onderzoekers van de Universiteit van Kaapstad. Daardoor kunnen de waterreserves weer aangroeien. Maar dat zal alleen gebeuren als de ontbossing en de drooglegging van moerassen stopt. Bossen en moerassen zijn belangrijke regenmakers in Oost-Afrika. (PD/JS)


De droogte in Afrika in kaart:
http://iri.columbia.edu/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.